PEKCAN: İNOVASYONA DAYALI-KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRACATININ ARTIRILMASI EN ÖNEM VERDİĞİMİZ ALANLARDAN BİRİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığının  koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM)  tarafından  düzenlenen 8. Türkiye İnovasyon Haftası programı ile ödül törenine  katıldı. Türkiye’nin  bilgi üreten ve bilgi ihraç eden ülke olma noktasında  kapasitesini her geçen gün güçlendirdiğini belirten Pekcan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirmiş olduğu tam bir  koordinasyon ve iş birliği ile bu alanda oldukça olumlu ilerlemeler  kaydettiklerini söyledi.


İnovasyonun üretimde olduğu kadar iş geliştirmede, pazarlamada,  müşteri ilişkilerinde, dış ticaret operasyonlarında ve lojistikte,  ekonomik aktivitenin tüm boyutlarında geçerli bir olgu olduğunu Pekcan, tüm sektörlerde ve tüm ekonomik faaliyetlerde inovatif  düşünceyi, inovatif yöntemleri ve inovatif uygulamaları hayata  geçirmenin yollarının aranması gerektiğini söyledi.  Pekcan, şunları  kaydetti:

“2020 yılı ilk 11 ay itibarıyla, teknoloji sınıflandırması  bakımından, imalat sanayi ihracatımız içinde, en yüksek payı yüzde 35,5 ile ‘orta-yüksek teknoloji’ ürünler almaktadır. Yüzde 4  civarındaki yüksek teknoloji ürün ihracatı ile toplam teknoloji  içerikli ürün ihracat oranımız yüzde 39,5 düzeyindedir. Türkiye’nin  teknoloji alanındaki atılımları her geçen gün daha da çeşitlilik  kazanacaktır. Bu sayede özellikle yüksek teknoloji ihraç oranının  artışına hep birlikte şahit olacağız.”

“Yerli üretimi ve yerli katma değeri geliştirme azmi”

Türkiye’nin savunma sanayisinde kaydettiği mesafenin yazılım,  elektronik, metal, makine, kimya gibi sektörler başta olmak üzere pek  çok diğer sektörde “yayılma etkisi” gösterdiğini vurgulayan Pekcan, bu  sektörlerde teknoloji geliştirme ve inovasyon süreçlerini  tetiklediğini anlattı.


Pekcan,  inovasyon kapasitesinin güçlendirilmesini destekleyen en  önemli unsurlardan birisinin de “yerli üretimi ve yerli katma değeri  geliştirme azmi” olduğunun altını çizerek, “Önümüzdeki dönemde de  yerli üretimde güzel haberler almaya, yeni gelişmelere şahit olmaya  hep beraber devam edeceğimize yürekten inanıyorum.” dedi.

“Yenilikçi yatırım ve projeleri desteklemeyi arzu ediyoruz”

Bakan Pekcan, Bakanlık olarak  ihracatçılara sağladıkları destek  sistematiği içerisinde inovasyona dayalı-katma değerli ürün  ihracatının artırılmasının en önem verdikleri alanlardan biri olduğunu  vurgulayarak şunları kaydetti: “Bakanlık olarak 2020 yılında bugüne kadar mal ve hizmet  ihracatçılarımıza yaklaşık 2,6 milyar lira tutarında destek sağladık. Önümüzdeki sene ise 4 milyar lira üzerinde bir destek sağlamayı  öngörüyoruz. Özellikle yerli katma değer alanında önemli ilerleme  sunacak, ürünlerimizin küresel değer zincirlerindeki konumunu  güçlendirecek, yenilikçi yatırım ve projeleri desteklemeyi arzu  ediyor, çalışmalarımızı bu yönde titizlikle sürdürüyoruz.” diye  konuştu.

“Kolay İhracat Platformu’nun yeni modüllerini de hizmete  sunacağız”

Girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin gelişimine yönelik  bakanlığın destek ve çalışmalarına da değinen Pekcan, Turquality  markalaşma programı çerçevesinde 286 firmanın desteklendiğini,  ihracata yönelik tasarım ve ürün geliştirme için 701 proje  gerçekleştirildiğini anlattı.


Pekcan, Küresel Tedarik Zincirleri Yetkinlik Destek Programını da  uygulamaya devam ettiklerini, göreve geldikleri günden itibaren  yaklaşık 41 dijital projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.


İhracatçılara dijital danışmanlık hizmeti sunabilen ve 28 Ağustos’tan bugüne 75 bin kişiye hizmet veren Kolay İhracat Platformu’nun dünyadaki emsallerine kıyasla en gelişmiş, en kapsamlı  ve en pratik dijital ihracat destek platformu olduğunu dile getiren Pekcan, şu bilgileri paylaştı:


“Önümüzdeki yıl, bu platformun yeni modüllerini de hizmete  sunacağız. Yeni modüller kapsamında mevcutlara ek olarak yeni yapay  zeka algoritmalarını kullanacak. Platform, ihracatçılarımıza ülke  önerileri sunmanın yanı sıra, ihraç ürünleri ile birlikte  satılabilecek tamamlayıcı ürünlere ilişkin de tavsiyeler  aktarabilecektir. Yine, yapay zeka algoritmaları kullanan bir ‘chatbot’ platformda yer alacak ve tüm firmalarımızın sorularını 7/24  cevaplayacaktır.”

“Dijital Dönüşüm Proje Yarışması’nı başlatacağız”

Bakan Pekcan, gelecek günlerde inovasyon ile yakından alakalı bir  çalışmayı duyuracaklarını belirterek, “Ancak bugünden bazı ipuçları   verecek olursak girişimcilerimizin başvurusuna açılacak oldukça  inovatif bir Dijital Dönüşüm Proje Yarışması’nı başlatacağımızı  söyleyebilirim.” dedi. “Açık inovasyon” konseptiyle gerçekleştirilecek yarışmada dereceye  giren yarışmacılara para ödülünün yanı sıra belli kurumsal destekler  ve eğitim imkanları sunulacağını dile getiren Pekcan, yarışmanın  detaylarını kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

“Küresel tedarik sisteminin dönüşüm sürecinde yerimizi korumalı  ve güçlendirmeliyiz”

Pekcan, “Ülkemizin üretim ve ihracattaki bugün sağlam altyapısı,  hızlı büyüme trendine sahip dinamik ekonomisi, dış dünya ile olan  kapsamlı ekonomik ve finansal ilişkileri ve de en önemlisi zengin  beşeri kaynakları güçlü bir inovasyon ekosistemi geliştirme adına en  büyük avantajlarımızdır.  İnovasyonu bir anlayış ve bakış açısı olarak  benimseyerek,  bu avantajları ve fırsatları en iyi şekilde  kullanmalıyız” değerlendirmesinde bulundu. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında da küresel  tedarik ve değer zincirlerinin tabi olacağı dönüşümden de en iyi  şekilde istifade etmek gerektiğini vurgulayan Pekcan, şöyle devam etti: “Küresel tedarik sistemi içerisinde yenilikçilik becerilerimizi en  etkin şekilde sergileyerek, küresel tedarik sisteminin dönüşüm  sürecinde yerimizi korumalı ve güçlendirmeliyiz. Kamu-özel  sektör-üniversiteler ve STK’ların arasındaki sinerji ve eşgüdüm ile  başaramayacağımız bir hedef yok. Yenilikçiliğin, inovasyonun, yerli  üretim ve yerli katma değerin bizlere sağlayacağı katılımların bilinci  ile Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde, ülke olarak, hep  birlikte, kalkınma hedeflerimize emin adımlarla ilerleyeceğiz.”