İran Savaşı’nda 26’ıncı gün: Pentagon düğmeye bastı, 82. Tümen sahaya iniyor

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), Orta Doğu’da artan gerilim karşısında askeri hazırlıklarını hızlandırdığına yönelik iddialar gündeme oturdu. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Washington yönetimi, İran merkezli kriz ihtimaline karşı hızlı konuşlanma kabiliyeti yüksek birlikleri bölgeye sevk etmeyi değerlendiriyor.

WALL STREET JOURNAL: HAZIRLIK SON AŞAMADA

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin, iki üst düzey ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde dikkat çeken detaylar paylaşıldı. Buna göre Pentagon, ABD ordusunun en hızlı müdahale gücü olarak bilinen 82. Hava İndirme Tümeni’ne bağlı yaklaşık 3 bin askerin Orta Doğu’ya gönderilmesi için hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı.

Haberde, sevkiyat için nihai kararın henüz verilmediği ancak askeri planlamanın kritik eşiğe geldiği vurgulandı.

ABD Başkanı’ndan İran çıkışı: Liderleri yok, askeri gücünü kaybetti, anlaşma istiyorlar

ACİL MÜDAHALE GÜCÜ SAHAYA İNİYOR

82. Hava İndirme Tümeni, ABD ordusunun “kriz anı refleksi” olarak tanımlanan en stratejik birliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu birlik, dünyanın herhangi bir noktasına çok kısa sürede intikal edebilme kabiliyetiyle biliniyor. Özellikle çatışma bölgelerinde hava indirme operasyonlarıyla kritik noktaların kontrol altına alınması konusunda uzmanlaşmış durumda.

Söz konusu birliklerin, 24 saat içinde operasyonel konuşlanma gerçekleştirebilme kapasitesi, Washington’un askeri planlarında belirleyici rol oynuyor.

İRAN SENARYOSU: MASADAKİ OLASILIKLAR

Haberde yer alan değerlendirmelere göre, ABD’nin olası planları arasında Hürmüz Boğazı’nda yaşanabilecek bir kriz durumunda deniz ticaret yollarının yeniden açılması bulunuyor. Bunun yanı sıra İran’a ait stratejik öneme sahip adalar veya kıyı bölgelerinde kontrol sağlanmasına yönelik senaryoların da askeri planlamalarda yer aldığı ifade ediliyor.

Ancak ABD’li yetkililer, İran topraklarına doğrudan kara birlikleri gönderilmesine ilişkin kesin bir kararın henüz alınmadığının altını çiziyor.

Tahran’dan Washington’a üç kritik talep: Güvence, tazminat ve Hürmüz

BÖLGEDE GERİLİM TIRMANIYOR

Orta Doğu’da son dönemde artan askeri hareketlilik, küresel güçlerin pozisyonlarını yeniden şekillendirmesine neden oluyor. ABD’nin hızlı konuşlanma kapasitesine sahip birlikleri devreye sokma ihtimali, bölgedeki tansiyonun daha da yükselebileceğine işaret ediyor.

Uzmanlara göre bu tür askeri hazırlıklar, yalnızca olası bir sıcak çatışma için değil, aynı zamanda caydırıcılık oluşturma ve müttefik ülkelere güven verme amacı da taşıyor.