Piyasalarda dikkatler Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole konuşmasına çevrildi
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın 21-23 Ağustos’ta gerçekleşecek Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yapacağı konuşma, küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Son dönemde açıklanan zayıf istihdam verileri, Fed’in eylül ayında faiz indirimine gidebileceği beklentilerini güçlendirmiş durumda.
Ekonomistler, Powell’ın bu konuşmasında para politikasının geleceği hakkında ipuçları arayacak.
- Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi: Powell’ın, Fed’in bir sonraki toplantıda faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını “az çok teyit etmesini” bekliyor. Zandi’ye göre, Powell bu kararı zayıflayan işgücü piyasasıyla gerekçelendirecek ve enflasyonun yükselme riskinin geçici olduğunu savunacak.
- Oxford Economics ABD Başekonomisti Ryan Sweet: Powell’ın eylül ayı için açık bir taahhütte bulunmayacağını düşünüyor. Sweet, Fed’in kararını eylül toplantısı öncesi gelecek yeni verilere göre vereceğini belirtti.
- Missouri Üniversitesi Ekonomi Bölümü Profesörü Max Gillman: Piyasalar faiz indirimi ipucu ararken, Powell’ın “muğlak bir tutum sergilemesini” bekliyor. Gillman, siyasi baskı altındaki Powell’ın faizleri düşüreceğini açıkça söylemeyeceğini, ancak zayıf istihdam verilerini kabul edip enflasyonun hâlâ yüksek olduğunu belirteceğini öngörüyor.
Jackson Hole Sempozyumunun Bu Yılki Teması
Dünyanın en önemli merkez bankacılığı konferanslarından biri olan sempozyumun bu yılki teması “Geçiş Sürecindeki İşgücü Piyasaları: Demografi, Verimlilik ve Makroekonomik Politika” olarak belirlendi. Katılımcılar, düşen doğum oranları, yapay zekanın yaygınlaşması gibi faktörlerin işgücü piyasalarına etkisini tartışacak.
Faiz İndirimi Beklentilerini Güçlendiren Veriler
Temmuz ayında ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması ve işsizlik oranının %4,2’ye yükselmesi, Fed’in faiz indirimine yönelebileceği beklentilerini artırdı. Ancak, aynı ayda üretici enflasyonunun (ÜFE) beklentileri aşması, bu beklentileri bir miktar zayıflatsa da, genel kanı eylül ayında bir faiz indirimi olabileceği yönünde kalmaya devam ediyor.
