Polonya Başbakanı Tusk: Türkiye’yi AB üyeliği konusunda desteklemeye devam edeceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya eski Başbakanı ve Avrupa Konseyi eski Başkanı Donald Tusk ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında iki lider, Türkiye ve Polonya arasındaki köklü dostluk ve işbirliğinin altını çizdi.
Tusk, konuşmasına Ramazan ayı dolayısıyla hayırlı dileklerde bulunarak başladı ve İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün yıl dönümünü kutladı. Türkiye ile Polonya’nın tarihlerinde verdikleri bağımsızlık mücadelelerine atıfta bulunan Tusk, iki ülke arasındaki ilişkilerin temellerinin sağlam olduğunu vurguladı.
Tusk ve Erdoğan’dan Ortak Mesaj: “Adil Barış İçin Çalışıyoruz
Tusk, görüşmede savunma, ekonomi ve dostluk alanlarında ikili işbirliğinin daha da güçlendirilmesi yönünde fikir birliğine varıldığını belirtti. Ayrıca, iki ülkenin Ukrayna’da adil bir barışın sağlanması için yoğun çaba sarf ettiğini ifade etti. “Adil barışın ne anlama geldiğini biliyoruz ve bu konuda hemfikiriz,” diyen Tusk, bu sürecin uluslararası işbirliğiyle desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
Polonya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği desteği yineleyen Tusk, “Türkiye’yi her zaman AB üyeliği konusunda destekledik. Bu konuda kararlılığımız devam ediyor,” dedi. İki ülkenin bölgesel ve küresel meselelerdeki ortak duruşuna dikkat çeken Tusk, Suudi Arabistan’da atılan diplomatik adımlardan duyulan memnuniyeti de paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye-Polonya ilişkilerinin geçmişten gelen güçlü bir temel üzerine inşa edildiğini belirterek, işbirliğinin her alanda daha da derinleştirilmesi için çalışacaklarını söyledi. Erdoğan, savunma sanayiinde yürütülen ortak projelerin önemine vurgu yaparken, Polonya ile stratejik ortaklıklarının daha ileri seviyelere taşınacağını ifade etti.
Tusk, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Varşova’da görmekten mutluluk duyacaklarını belirtti. Görüşmenin iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Tusk, işbirliğinin gelecekte daha da güçleneceğine olan inancını dile getirdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) adaylığı sürecine ilişkin Tusk, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecinin gerçekten artık gerçekçi ve elle tutulur bir süreç olmasını temenni ediyoruz. Biz bugüne kadar hep Türkiye’yi bu konuda destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Polonya Başbakanı Tusk, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara ulaşmasını istediklerini ve buna ulaşacaklarına inandığını belirterek, halihazırda 12 milyar doları aştıklarını ifade etti.
Bölgede istikrarı sağlamanın Polonya’nın hedefi olduğunu kaydeden Tusk, Ukrayna’nın yeniden inşasının da hedeflerden biri ve bunun hem Polonyalı hem de Türk şirketler için bir fırsat olduğunun altını çizdi.
“Suriye’nin yeniden inşası ve istikrarında Türkiye’nin rolü inkar edilemez”
Tusk, Suriye’nin de yeniden inşa edilmesi için ortak çalışmalar yapacaklarından emin olduğunu vurgulayarak “Suriye’nin yeniden inşa edilmesi ve istikrarın sağlanmasında tabii ki Türkiye’nin rolü inkar edilemez.” dedi.
Polonya ile ABD arasındaki ilişkilerin iyi olduğuna işaret eden Tusk, bu ortak çalışmaların birçok ortak ülkenin kabulünü alacağını umduğunu söyledi.
Tusk, büyük projelere de katılma şansı bulduklarını anlatarak, yüksek hızlı tren sisteminin inşasında çalışmayı düşündüklerini ve Türkiye’nin bu konuda tecrübeli bir ülke olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin bu tecrübelerinden faydalanmak istediklerini aktaran Tusk, bugünün işbirliği ve ilişkiler açısından çok kıymetli bir gün olduğunu dile getirdi.
