Romanya’da perakende satışlar mayısta yıllık yüzde 4,7 geriledi

Romanya‘da perakende satışlar, Mayıs 2026 döneminde yıllık bazda yüzde 4,7 azaldı. Böylece ülkede perakende sektöründeki yıllık daralma serisi 10’uncu ayına ulaşırken, önceki ay kaydedilen yüzde 6,2’lik düşüşe göre daralma hızında yavaşlama görüldü.

Romanya perakende satışlarında yıllık daralma sürdü

Resmi verilere göre yıllık bazda en belirgin gerileme gıda dışı ürünlerde yaşandı. Bu gruptaki satışlar yüzde 5,3 düşerken, gıda, içecek ve tütün ürünlerinde satışlar yüzde 4,3, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 2 geriledi.

Romanya’da perakende satışlar mayısta yıllık bazda yüzde 4,7 gerileyerek üst üste 10’uncu aylık düşüşünü kaydetti.

Aylık bazda satışlar toparlandı

Aylık verilere bakıldığında ise perakende satışlar Mayıs ayında yüzde 1,3 artış gösterdi. Nisan ayında açıklanan ve daha sonra revize edilen yüzde 2,4’lük aylık düşüşün ardından satışlarda sınırlı toparlanma gerçekleşti.

Mayıs verileriyle birlikte yıllık daralma devam etse de aylık bazda kaydedilen artış, perakende faaliyetlerinde önceki aya göre daha güçlü bir görünüme işaret etti.

Perakende satışlar aylık bazda yüzde 1,3 artarak önceki dönemdeki yüzde 2,4’lük düşüşün ardından toparlanma gösterdi.