Rusya ile Ukrayna arasında esir takası: 314 asker özgürlüğüne kavuştu

Rusya-Ukrayna savaşında insani başlıklardan biri daha sonuç verdi. Rusya ile Ukrayna arasında yürütülen diplomatik temasların ardından yüzlerce savaş esiri özgürlüğüne kavuştu. Sürecin arka planında ise ABD’nin dahil olduğu çok taraflı görüşmeler yer aldı.

ESİR TAKASINDA YENİ AŞAMA

Üçlü diplomasi trafiği sonrasında toplam 314 askeri personelin karşılıklı olarak serbest bırakıldığı bildirildi. Tarafların resmi açıklamalarına göre 157 Rus askeri ile 157 Ukraynalı asker eş zamanlı şekilde teslim edildi. Takasın, uzun süredir askıda bekleyen insani dosyalar arasında en kapsamlı adımlardan biri olduğu değerlendiriliyor.

Açıklamayı yapan Rusya Savunma Bakanlığı, esaretten dönen askerlerin sağlık ve güvenlik süreçlerinin başlatıldığını duyurdu. Ayrıca Ukrayna tarafından alıkonulan ve Kursk Oblast kökenli üç sivil Rus vatandaşının da iade edildiği aktarıldı.

ULUSLARARASI ARABULUCULUK DİKKAT ÇEKTİ

Süreçte insani koordinasyona destek veren ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri ile ABD’nin adı öne çıktı. Arabuluculuk ve lojistik destek başlıklarında yürütülen temasların takasın gerçekleşmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

Serbest bırakılan Rus askerlerinin geçici olarak Belarus topraklarına ulaştırıldığı, burada ilk psikolojik destek ve tıbbi kontrollerinin yapıldığı bildirildi. Sonraki aşamada Rus askeri sağlık kurumlarında kapsamlı rehabilitasyon süreci uygulanacak.

ZELENSKİY’DEN AÇIKLAMA

Volodimir Zelenskiy sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, askerlerin yanı sıra bazı Ukraynalı sivillerin de ülkelerine döndüğünü duyurdu. Zelenskiy, esirlerin önemli bir bölümünün 2022’den bu yana alıkonulduğunu vurgulayarak takası “uzun aradan sonra gelen kritik bir insani gelişme” olarak tanımladı.

Ukrayna yönetimi, hâlâ esarette bulunan vatandaşların serbest kalması için temasların süreceğini açıkladı. Devlet yetkilileri, her bir esir dosyasının ayrı ayrı takip edildiğini belirtiyor.

GÖRÜŞMELER NEREDE BAŞLADI?

Diplomatik sürecin ilk ayağı, 23–24 Ocak tarihlerinde Abu Dabi’de düzenlenen temaslarla başladı. İkinci tur görüşmelerin ise kısa süre önce tamamlandığı bildirildi.

Bu temaslarda ABD heyetine, eski Başkan Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff öncülük etti. Diplomatik kaynaklar, görüşmelerin odak noktasının insani dosyalar ve esir değişim mekanizması olduğunu aktarıyor.

Uzmanlara göre esir takası, çatışma sürecinde güven artırıcı adımlar açısından nadir görülen somut gelişmeler arasında yer alıyor.