Haberler

Somali'den Türkiye açıklaması: "Bizi destekleyen başka kim var?"

Somali'den Türkiye açıklaması: "Bizi destekleyen başka kim var?"

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, ülkesinin enerji ve maden kaynaklarının değerlendirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'nin Somali için önemli bir ortak olduğunu vurguladı. Somali açıklarında yürütülen hidrokarbon arama faaliyetlerine değinen Mahmud, Türkiye ile işbirliğinin karşılıklı güven temelinde ilerlediğini belirtti.

Somali'deki hidrokarbon sahalarında Türkiye vurgusu

Somali merkezli Dawan TV'ye konuşan Mahmud, ülkesinin ekonomik kalkınması açısından petrol ve doğal gaz aramalarının stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. Somali yönetiminin yatırımcılar için toplam 12 hidrokarbon bloğunu kullanıma açtığını ifade eden Mahmud, bu sahaların 3'ünün Türkiye'ye, 9'unun ise Batılı şirketlere tahsis edildiğini açıkladı.

"Türkiye'den başka kimimiz var ki, bizi başka kim destekliyor?" diyen Mahmud, Türkiye'nin Somali ile kurduğu ilişkilerin uzun yıllara dayanan işbirliğine dayandığını dile getirdi.

Türkiye ile enerji işbirliği genişleyebilir

Cumhurbaşkanı Mahmud, yatırım yapma kapasitesine sahip olmayan bazı şirketlerin kendilerine tahsis edilen sahalardan çekildiğini belirterek, Türkiye'nin talep etmesi halinde daha fazla blok için de işbirliğinin değerlendirilebileceğini söyledi.

Mahmud, yatırım gerçekleştiremeyen bazı uluslararası şirketlerin sahaları geri verdiğini ve Somali'nin yeni yatırımcıları ülkeye çekmek istediğini ifade etti.

Somali'nin doğal kaynaklarını ekonomiye kazandırmayı hedeflediğini kaydeden Mahmud, uluslararası yatırımcıların ülkeye ilgisinin artmasını beklediklerini dile getirdi.

Dış politika ve güvenlik mesajları öne çıktı

Mahmud, Somali'nin dış politikasının karşılıklı çıkar ilkesine dayandığını belirterek, farklı ülkelerle geliştirilen ilişkilerin bu çerçevede şekillendiğini söyledi.

ABD ile ilişkilerin genel anlamda olumlu seyrettiğini ifade eden Mahmud, İsrail konusunda ise mevcut tutumun siyasi ve insani gerekçelere dayandığını belirterek, bu aşamada resmi diplomatik ilişki kurulmasının gündemde olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mahmud, Eş-Şebab'a karşı mücadelenin sürdüğünü ve güvenlik kapasitesinin güçlendirilmesinin devlet inşa sürecinin temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı.

Öte yandan Mahmud, Somali güvenlik güçlerinin kara, hava ve deniz unsurlarıyla yeniden yapılandırıldığını ancak sürecin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar