Ticaret Bakanlığı’ndan okul alışverişi öncesi kırtasiye denetimi

Ticaret Bakanlığı, 14 eylülde başlayacak 2026-2027 eğitim ve öğretim yılı öncesinde kırtasiye ve okul ürünlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Denetimlerde ürün güvenliğinin yanı sıra fiyat etiketleri de kontrol edilirken, güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanarak toplatılacak.

Kırtasiye ürünleri laboratuvarda test ediliyor

Denetimler kapsamında okul çantası, beslenme çantası, kalem, defter, silgi, makas, kalemtıraş, boya ve yapıştırıcı gibi ürünler yasaklı veya kısıtlanmış kimyasallar açısından inceleniyor. Okul kıyafetlerinde ise kordon ve bağcık gibi çocuklar açısından risk oluşturabilecek unsurlar kontrol ediliyor.

Riskli görülen ürünler akredite laboratuvarlarda teste tabi tutulurken, etiketler ve tüketiciyi bilgilendiren bilgiler de denetleniyor. Güvensiz bulunan ürünler toplatılacak, imalatçı ve ithalatçılara idari yaptırım uygulanacak.

Fiyat etiketleri de denetimde

Okul alışverişlerinin yoğunlaştığı zincir market, kırtasiye ve diğer perakende işletmelerinde fiyat etiketi denetimleri de yaygınlaştırıldı.

Bakanlık, tüketicilere kırtasiye ürünlerinde imalatçı veya ithalatçının açık ad ve adresi, marka ve model bilgileri ile Türkçe uyarıların bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri çağrısında bulundu. Oyuncak niteliğindeki kırtasiye ürünlerinde ise yaş uyarıları ve CE işaretine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Güvensiz olduğu belirlenen ürünler, Ticaret Bakanlığı’nın Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi üzerinden yayımlanacak.