Ticari gayrimenkul fiyatları yükseldi

Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi

Türkiye genelinde ticari gayrimenkul piyasasında fiyat artışı 2025 yılının son çeyreğinde de devam etti. Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi (TGFE), dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %8,1 oranında yükseldi. Ancak yıllık bazda güçlü nominal artışa rağmen reel görünümde zayıflama dikkat çekti. Endeks, geçen yılın aynı dönemine göre nominal olarak %30,9 artarken, enflasyondan arındırılmış verilere göre %0,5 oranında geriledi.

Ticari gayrimenkulün alt segmentlerinde de benzer bir tablo ortaya çıktı. Dükkan Fiyat Endeksi (DFE), çeyreklik bazda %8,5 artış kaydederken yıllık bazda nominal %31 yükseldi. Buna karşın reel olarak %0,5 düşüş yaşandı. Ofis Fiyat Endeksi (OFE) ise çeyreklik bazda %5,7 artış gösterdi. Ofis fiyatları yıllık bazda nominal olarak %30,5 yükselse de reel olarak %0,8 geriledi. Bu durum, ticari gayrimenkul piyasasında fiyatların nominal olarak artmaya devam ettiğini ancak yüksek enflasyonun reel getiriyi sınırladığını ortaya koydu.

Üç büyük il bazında değerlendirildiğinde fiyat artışlarının güçlü seyrini sürdürdüğü görüldü. 2025 yılı dördüncü çeyreğinde ticari gayrimenkul fiyat endeksi bir önceki çeyreğe göre İstanbul’da %7,8, Ankara’da %8,1 ve İzmir’de %7,1 oranında yükseldi. Yıllık bazda ise en dikkat çekici artış Ankara’da gerçekleşti. Endeks İstanbul’da %25,0, Ankara’da %36,5 ve İzmir’de %31,3 oranında arttı.

Veriler, ticari gayrimenkul piyasasında talep ve fiyat artışının sürdüğünü ancak enflasyon etkisi nedeniyle reel kazançların sınırlı kaldığını gösteriyor. Özellikle büyük şehirlerde fiyat artış hızının yüksek kalması, ticari mülklere olan yatırım ilgisinin devam ettiğine işaret ediyor. Buna karşın reel bazdaki gerileme, yatırımcı açısından getirinin enflasyon karşısında zayıflayabildiğini ortaya koyuyor.