TL’nin reel değeri mayıs ayında geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Banaksı (TCMB) mayıs ayı verilerine göre TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru 0,44 puan azaldı.
TCMB’den yapılan açıklama şöyle:
TÜFE bazlı REK endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,44 puan azalarak 105,55 olarak gerçekleşmiştir. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE) bazlı REK endeksi ise, Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,29 puan artarak 101,41’e yükselmiştir.
TÜFE bazlı REK endeksine etki eden bileşenler incelendiğinde, Türk lirası karşısında, bir önceki aya göre ABD doları ortalama %1,49 oranında değer kazanırken Euro ortalama %1,59 oranında değer kazanmıştır. TÜFE ise bir önceki aya göre %1,71 oranında artarken, Yi-ÜFE %2,75 oranında artmıştır.
Sonuç olarak, Türkiye TÜFE’sindeki değişim endeksin artışına katkıda bulunurken; Dünya TÜFE Sepeti ile Nominal Kur Sepetindeki değişim endeksi azaltıcı yönde etkilemiştir.
