Trump’tan İspanya’ya İran misillemesi: “İspanya ile ilişkileri bitiriyoruz”
ABD Başkanı Donald Trump, İspanya’nın ülkedeki Amerikan askeri üslerinin İran’a yönelik operasyonlarda kullanılmasına izin vermemesi üzerine Madrid yönetimine sert çıktı. Washington ile Madrid arasında yükselen tansiyon, ekonomik yaptırım tehdidiyle yeni bir boyuta taşındı.
Trump, “İspanya ile tüm ticari ilişkilerimizi keseceğiz. İspanya ile hiçbir ilişkimiz olsun istemiyoruz.” sözleriyle diplomatik krizi açık bir restleşmeye dönüştürdü.
ABD Başkanı’nın açıklamaları, iki NATO müttefiki arasında şimdiye kadarki en sert söylemlerden biri olarak değerlendiriliyor.
ÜS GERİLİMİ KRİZİ TETİKLEDİ
İspanya hükümeti, ülkenin güneyinde bulunan Morón de la Frontera ve Rota askeri üslerinin İran’a yönelik saldırılarda kullanılmasına onay vermedi. Madrid yönetimi bu kararı “ulusal egemenlik” ve “uluslararası hukuk ilkeleri” çerçevesinde değerlendirdi.
İspanyol yetkililer, üslerin kullanımının belirli uluslararası anlaşmalarla sınırlandırıldığını ve bu sınırların dışına çıkılmayacağını vurguladı. Kararın ardından Washington’dan gelen açıklamalar ise tansiyonu daha da yükseltti.
Trump, “İstersek oraya gider ve kullanırız. Kimse bize kullanmayın diyemez.” diyerek İspanya’nın kararını tanımadığını ima etti.
TRUMP’TAN İRAN’A SERT MESAJ
ABD Başkanı Trump, İran’a yönelik saldırılara ilişkin de dikkat çeken ifadeler kullandı. İran’ın hava savunma kapasitesinin büyük ölçüde devre dışı bırakıldığını öne süren Trump, Tahran yönetiminin ağır sonuçlarla karşılaşacağını söyledi.
Ayrıca İran’daki yönetim kadrosuna yönelik açıklamaları da uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı. Trump, İran’daki liderlik yapısının ciddi darbe aldığını belirterek, mevcut alternatif isimlerin de etkisiz hale gelmiş olabileceğini dile getirdi.
Trump, “En kötü senaryo İran’ı vurmamız ve daha kötü bir yönetimin ortaya çıkması olur” diyerek bölgedeki belirsizliğe dikkat çekti.
MADRİD’DEN NET DURUŞ: “DIŞ POLİTİKAMIZI WASHINGTON BELİRLEMEZ”
İspanya hükümeti ise ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını hukuka aykırı olarak değerlendirdi. Koalisyon ortaklarından bazı isimler, tek taraflı askeri müdahalelerin küresel istikrarsızlığı artırdığı görüşünü savundu.
Madrid cephesi, dış politikanın bağımsız şekilde yürütüldüğünü ve hiçbir ülkenin İspanya adına karar veremeyeceğini belirtti. Bu açıklamalar, iki ülke arasında yalnızca askeri değil, diplomatik ve ekonomik düzlemde de ciddi bir kırılma yaşandığına işaret ediyor.
KRİZİN OLASI SONUÇLARI
ABD ile İspanya arasındaki ticari ilişkilerin kesilmesi ihtimali, Avrupa-ABD hattında ekonomik yansımalar doğurabilir. NATO içindeki dayanışma ruhu da bu gelişmelerden etkilenebilir.
Önümüzdeki süreçte Washington ve Madrid arasında diplomatik temasların devam edip etmeyeceği, ticaret ve savunma alanındaki iş birliğinin nasıl şekilleneceği merak konusu.
