Trump’tan nükleer rest: İran uranyum zenginleştirmeyi bırakacak

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Tahran arasında yürütülen nükleer müzakerelerde gerilim sürerken dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Amerikan kamuoyuna konuşan Trump, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durduracağını savunarak, Tahran yönetiminin nükleer silah geliştirme hedefinden geri adım atacağını ileri sürdü.

WABC radyosunda katıldığı programda değerlendirmelerde bulunan Trump, İran’ın nükleer kapasitesine ilişkin soruya net ifadelerle yanıt verdi. “Yüzde 100 duracaklar” diyen Trump, ABD yönetiminin süreç üzerinde tam kontrol sahibi olduğunu öne sürdü.

TRUMP: “İRAN DOSYASIYLA BİZZAT BEN İLGİLENİYORUM”

Trump, müzakerelerde İranlı yetkililerle doğrudan temas halinde olduğunu belirterek, sürecin şahsen kendi kontrolünde ilerlediğini söyledi. İran tarafının kendilerine “nükleer toz” olarak ifade edilen bazı materyalleri teslim etmeyi teklif ettiğini dile getiren Trump, bu konuda da son derece emin konuştu.

ABD Başkanı ayrıca Washington yönetiminin anlaşma için zaman baskısı altında olmadığını ifade ederek, İran’a yönelik ekonomik baskının etkisini artırdığını savundu. Trump, “Acele etmeyeceğiz, çünkü elimizde abluka gücü var” ifadelerini kullandı.

İRAN’A EKONOMİK BASKI VURGUSU

Trump, İran limanlarına yönelik uygulanan ablukanın ülke ekonomisini ciddi biçimde sarstığını öne sürdü. Petrol gelirleri ve dış ticaret kanallarının baskı altına alındığını savunan Trump, Tahran yönetiminin ekonomik olarak çıkmaza sürüklendiğini iddia etti.

ABD Başkanı, askeri operasyonların ardından İran’ın hem askeri liderlik kapasitesinin hem de savunma altyapısının önemli ölçüde zayıflatıldığını ileri sürdü. Trump’a göre mevcut baskı politikası, doğrudan çatışmaya gerek kalmadan İran’ın geri adım atmasını sağlayabilir.

ATEŞKES KIRILGANLIĞINI KORUYOR

Trump’ın açıklamaları, İran’ın son müzakere teklifini sert şekilde eleştirmesinin hemen ardından geldi. ABD Başkanı, pazartesi günü yaptığı değerlendirmede iki ülke arasındaki ateşkesi “yoğun yaşam desteğinde” olarak tanımlamıştı.

Trump, Tahran yönetiminin sunduğu karşı teklif için ise “kesinlikle kabul edilemez” yorumunu yapmıştı. Bu açıklamalar, bölgede diplomatik temasların devam etmesine rağmen taraflar arasındaki güvensizliğin sürdüğünü ortaya koydu.

İRAN PARLAMENTOSUNDAN YÜZDE 90 ZENGİNLEŞTİRME MESAJI

Öte yandan İran cephesinden gelen açıklamalar tansiyonu yükseltti. İran parlamentosunun ulusal güvenlik ve dış politika komisyonu sözcüsü İbrahim Rezai, ülkeye yönelik yeni bir saldırı olması halinde uranyumun yüzde 90 saflığa kadar zenginleştirilmesinin seçenekler arasında bulunduğunu açıkladı.

Rezai, bu ihtimalin parlamentoda değerlendirileceğini belirterek, İran’ın nükleer programına yönelik baskılara karşı daha sert adımlar atabileceği mesajını verdi.

YÜZDE 60 SAFLIKTAKİ 400 KİLOGRAM URANYUM BELİRSİZLİĞİ

Trump daha önce, ABD ve İsrail saldırılarının ardından İran’ın nükleer tesislerinin büyük ölçüde yok edildiğini savunmuştu. Ancak uluslararası güvenlik çevrelerinde asıl dikkat çeken başlık, İran’ın elinde bulunduğu değerlendirilen yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoku oldu.

Teknik olarak silah üretimine yakın kabul edilen yüzde 60 saflıktaki yaklaşık 400 kilogram uranyumun akıbeti hâlâ netleşmedi. ABD istihbarat raporlarına göre bu stok etkisiz hale getirilmeden İran’ın nükleer kapasitesinin tamamen durdurulması mümkün görünmüyor.

Uzmanlara göre söz konusu yüksek saflıktaki uranyum rezervi, İran’ın nükleer programında kritik eşik olarak değerlendiriliyor.