Türk Dünyası ekonomide 8’inci sıraya yükseliyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin ekonomik potansiyeline dikkat çekerek, 2030 yılına kadar toplam hasılanın 3 trilyon doları geçmesinin beklendiğini açıkladı. Zorlu, bu büyüme ivmesinin Türk dünyasını küresel ekonomi sıralamasında 8’inci sıraya taşıyacağını vurguladı.

Ankara’da düzenlenen “Türk Dünyası ile İlgili Kurum ve Kuruluşlar İstişare Toplantısı”na başkanlık eden Zorlu, toplantıda Türk dünyası ile ilgili kamu kurumları ve kuruluşlarının bir araya geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan “Türk Dünyası Yüzyılı” vizyonuna hız kazandıracak yeni adımlar atıldığını ifade etti.

EKONOMİDE STRATEJİK YÜKSELİŞ

Zorlu, toplantının amacının kurumlar arasında eş güdümü artırmak, kaynakları verimli kullanmak ve ortak projelerde buluşmak olduğunu söyledi. Türk devletleri arasındaki ticari bağların her geçen yıl güçlendiğini belirten Zorlu, şu verileri paylaştı:

  • 2024’te Türk devletlerinin toplam hasılası 2,1 trilyon dolar oldu.

  • 2030’da bu rakamın 3 trilyon doların üzerine çıkması bekleniyor.

  • Türk devletleri, 2030 itibarıyla dünya ekonomisinde 8’inci sırada yer alacak.

  • Türk devletleri dış ticaret hacmi son 22 yılda 6 kat arttı.

  • Dünya dış ticaretindeki payları yüzde 70 yükselerek %2,42’ye ulaştı.

  • Türkiye’nin Türk ülkeleri ile dış ticaret hacmi 2002’den 2024’e 14 kat artarak 26 milyar dolara çıktı.

  • Türk devletlerinin kendi aralarındaki ticaret hacmi 70,3 milyar dolar oldu.

  • Türkiye’de faaliyet gösteren Türk devletleri sermayeli şirket sayısı 5.405’e yükseldi.

TERÖRSÜZ TÜRKİYE VURGUSU

Kürşad Zorlu, ekonomik iş birliklerinin güven ortamında güçleneceğini belirterek, “Terörden arındırılmış bir Türkiye, Türk dünyası ile stratejik ortaklıkların temelini oluşturur” dedi. Terör örgütlerinin bölgesel barışı ve halkların geleceğini tehdit eden yapılar olduğunu ifade eden Zorlu, güvenli bir Türkiye’nin hem iç istikrarı hem de uluslararası iş birliklerini pekiştireceğini söyledi.

Toplantıya katılan kurumlara çağrı yapan Zorlu, Türk Dünyası vizyonunun tüm alanlarda ortak akılla hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.