Türkiye-Portekiz ticaretinde yeni sayfa: Kritik anlaşmalar yolda

Türkiye ile Portekiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri daha ileri seviyeye taşımayı hedefleyen Türkiye–Portekiz Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) 5. Dönem Toplantısı yarın Lizbon’da gerçekleştirilecek. Toplantıya, Ömer Bolat ile Paulo Rangel eş başkanlık edecek.
YENİ YOL HARİTASI BELİRLENECEK
Toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha ileriye taşıyacak kapsamlı bir yol haritasının belirlenmesi bekleniyor. Diplomatik ilişkilerin 100. yılının kutlandığı bu dönemde gerçekleştirilecek toplantı, iş birliğini daha stratejik bir seviyeye taşımayı hedefliyor.
Taraflar, mevcut ticari ilişkileri derinleştirmenin yanı sıra yeni sektörlerde ortaklık fırsatlarını da değerlendirecek.
GENİŞ KAPSAMLI İŞ BİRLİĞİ ALANLARI MASADA
İmzalanması beklenen JETCO Protokolü ile ticaret, yatırım, enerji, lojistik, finans, teknoloji ve yeşil dönüşüm gibi birçok alanda iş birliklerinin artırılması hedefleniyor. Ayrıca müteahhitlik hizmetleri, tarım, şehircilik, dijital ekonomi ve standardizasyon gibi başlıklarda da ortak projeler gündeme gelecek.
Bu kapsamda, iki ülkenin ekonomik entegrasyonunu güçlendirecek yeni adımların atılması planlanıyor.
İŞ DÜNYASI LİZBON’DA BULUŞACAK
Toplantı çerçevesinde Türk ve Portekizli iş insanlarının katılımıyla düzenlenecek yuvarlak masa toplantıları, yeni yatırım ve ortaklık fırsatlarının önünü açacak. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Portekiz Ticaret ve Yatırım Ajansı organizasyonunda gerçekleştirilecek görüşmelerde iş dünyası temsilcileri doğrudan temas kuracak.
Ayrıca, müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörlerine yönelik özel oturumlar da düzenlenecek.
TİCARET HACMİ VE YATIRIMLAR HIZLA ARTIYOR
Türkiye ile Portekiz arasındaki ticaret hacmi son yıllarda dikkat çekici bir artış gösterdi. Pandemi öncesinde yaklaşık 2 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmi, 2024’te 3 milyar dolara, 2025 itibarıyla ise 3,7 milyar dolara ulaştı.
Portekiz’e yapılan ihracat 1,83 milyar dolara çıkarken, ithalat 1,87 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’de faaliyet gösteren Portekiz sermayeli şirket sayısı artarken, farklı sektörlerde önemli yatırımlar dikkat çekiyor.
Öte yandan, üçüncü ülkeler üzerinden yönelen sermaye dahil edildiğinde, Portekiz’deki Türk yatırımlarının yaklaşık 1,6 milyar euro seviyesine ulaştığı değerlendiriliyor.
AB VE KÜRESEL PAZARLAR İÇİN STRATEJİK KAPI
Avrupa Birliği ile güçlü ticari bağlara sahip olan Türkiye, aynı zamanda üretim ve tedarik zincirlerinde stratejik bir ortak konumunda bulunuyor. AB, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürürken, Türkiye de Birliğin önde gelen ticaret ortakları arasında yer alıyor.
Portekiz ise özellikle Güney Amerika, Afrika ve Portekizce konuşulan ülkeler için önemli bir geçiş noktası olarak öne çıkıyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, küresel pazarlarda yeni fırsatların kapısını aralayabilir.


