Haberler

Türkiye’de en çok kayıt yaptırılan telefon markaları belli oldu

Türkiye’de en çok kayıt yaptırılan telefon markaları belli oldu

Türkiye’de kullanılacak her mobil cihazın, IMEI numarası üzerinden kayıt altına alınması zorunlu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yayımladığı “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporu”na göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde IMEI kaydı yapılan cihaz sayısı 3 milyon 963 bin oldu. Bunların 2 milyon 784 bini akıllı telefonlardan oluştu.

İMEİ KAYDI ZORUNLU

BTK verilerine göre, yurt dışından ithal edilen ya da ülkede üretilen tüm mobil cihazlar, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) işleniyor. Yurt dışından getirilen telefonların, ülkemizde kullanılabilmesi için 120 gün içerisinde kayıt işleminin tamamlanması gerekiyor. Kayıt için pasaport şartı aranırken, son 3 yıl içinde başka bir cihaz için kayıt yaptırılmamış olması da zorunluluklar arasında. Kullanıcılar bu işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyor.

AKILLI TELEFONLAR İLK SIRADA

Bu yılın ilk çeyreğinde kaydı yapılan toplam cihaz sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 13 bin azaldı. Ocak ayında 1 milyon 47 bin, şubatta 885 bin, martta ise 852 bin akıllı telefon sisteme işlendi. Akıllı telefonların, toplam kayıtlı cihazlar içinde açık ara önde olduğu görüldü. Tablet, modem ve IoT cihazlarının toplam sayısı ise 1 milyon 179 bin olarak kayıtlara geçti.

EN ÇOK APPLE, SAMSUNG VE REDMİ TERCİH EDİLDİ

Marka bazında bakıldığında Apple, Samsung ve Redmi’nin açık ara önde olduğu görüldü. İlk çeyrekte 912 bin Apple, 829 bin Samsung ve 452 bin Redmi cihaz IMEI sistemine kaydedildi. Bu üç markanın toplam pazar payı yüzde 75’e ulaştı. Diğer markalarda ise 144 bin Tecno, 122 bin Realme, 102 bin OPPO, 69 bin TCL ve 47 bin Vivo cihaz kayıtlara geçti. Türkiye’de en çok kayıt yaptırılan cihazların büyük bölümünü bu üç marka domine etti.

2025 İLK ÇEYREK IMEI KAYIT VERİLERİ
  • Toplam kayıtlı cihaz: 3 milyon 963 bin

  • Akıllı telefon: 2 milyon 784 bin

  • Diğer cihazlar (tablet, modem, IoT): 1 milyon 179 bin

  • Geçen yılın aynı dönemine göre: 13 bin düşüş

 Aylara Göre Akıllı Telefon Kayıtları

  • Ocak: 1 milyon 47 bin

  • Şubat: 885 bin

  • Mart: 852 bin

Markalara Göre Kayıt Sayıları

  • Apple: 912 bin

  • Samsung: 829 bin

  • Redmi: 452 bin

  • Tecno: 144 bin

  • Realme: 122 bin

  • OPPO: 102 bin

  • TCL: 69 bin

  • Vivo: 47 bin

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar