Türkiye’nin 2026-2027 fındık rekoltesi için ilk tahmin açıklandı
Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki belirleyici rolü sürerken, 2026-2027 sezonuna ilişkin ilk rekolte tahmini kamuoyuyla paylaşıldı. İhracatçı birliklerinin sahada gerçekleştirdiği kapsamlı çiçek sayımı çalışmalarına göre yeni sezonda üretimin güçlü bir seviyeye ulaşması bekleniyor. İlk hesaplamalara göre Türkiye’de 2026-2027 sezonu fındık rekoltesi 829 bin 239 ton olarak öngörüldü.
Saha verilerine dayanan bu ilk tahmin, geçen yıl yaşanan zirai don ve olumsuz iklim koşulları nedeniyle gerileyen üretimin ardından sektörün yeniden toparlanabileceğine işaret ediyor.
79 İLÇEDE GENİŞ KAPSAMLI SAYIM YAPILDI
Rekolte tahminine temel oluşturan çalışma kapsamında üretimin yoğun olduğu bölgelerde detaylı incelemeler gerçekleştirildi. 12 ilde bulunan 79 ilçede toplam 446 fındık bahçesinde yapılan sayımlarda 1.483 farklı dal üzerinde çiçek sayımı gerçekleştirildi.
Bu verilerin değerlendirilmesi sonucunda oluşturulan ilk projeksiyon, yeni sezonda üretimin önemli ölçüde artabileceğini ortaya koydu. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye’nin 2026-2027 sezonu fındık rekoltesi için ilk tahmin 829 bin 239 ton seviyesinde oluştu.
Uzmanlar, bu rakamın ilk tahmin olduğunu ve sezon ilerledikçe yapılacak yeni sayımların tabloyu güncelleyebileceğini belirtiyor.
TOPLAM FINDIK ARZI 900 BİN TONA YAKLAŞABİLİR
Mevcut stoklar ile birlikte değerlendirildiğinde Türkiye’nin yeni sezondaki toplam fındık arzının oldukça yüksek bir seviyeye ulaşması bekleniyor. İlk değerlendirmelere göre stok ve yeni mahsul birlikte ele alındığında piyasadaki toplam arzın yaklaşık 800 bin ile 900 bin ton aralığında gerçekleşebileceği ifade ediliyor.
Bu tahmini veriler, uluslararası platformlarda da sektör temsilcileriyle paylaşılacak. Türkiye’nin 2026-2027 sezonuna ilişkin kesinleşmiş rekolte verilerinin, mayıs ayında Çin’de düzenlenecek Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Kongresi’nde açıklanması planlanıyor.
GEÇEN YIL DON REKOLTEYİ CİDDİ ŞEKİLDE DÜŞÜRMÜŞTÜ
2025-2026 sezonu üretim verileri ise oldukça dalgalı bir seyir izlemişti. Yılın başında yapılan ilk tahminlerde üretimin 768 bin ton seviyelerinde olacağı öngörülse de ilerleyen aylarda yapılan sayımlar bu beklentiyi aşağı çekmişti.
Temmuz ayında yapılan ölçümlerde rekolte 601 bin ton seviyesine gerilerken, yıl sonuna doğru yapılan revizyonla rakam 528 bin ton civarında kesinleşmişti. Zirai don ve iklim kaynaklı olumsuzluklar üretimde ciddi kayıplara yol açmıştı.
Bu nedenle sektör temsilcileri yeni sezon için gelen olumlu sinyallerin üretici açısından önemli bir toparlanma anlamına geldiğini vurguluyor.
AĞAÇLAR DON HASARINI BÜYÜK ÖLÇÜDE ATLATIYOR
Sahadan gelen ilk gözlemler, geçen yıl don nedeniyle zarar gören birçok fındık ağacının yeni sezonda toparlanma eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor. Üretim bölgelerinde yapılan incelemelerde ağaçların yeniden verim verme potansiyelinin yükseldiği belirtiliyor.
Bu durumun özellikle Karadeniz bölgesindeki üretim alanlarında yeni sezonda daha güçlü bir mahsul beklentisini artırdığı ifade ediliyor.
REKOLTE TESPİTİ NASIL YAPILIYOR?
Türkiye’de fındık üretim miktarı her yıl birkaç aşamalı teknik yöntemlerle belirleniyor. Rekolte hesaplamaları; karanfil sayımı, çiçek sayımı ve çotanak ile tane sayımı gibi farklı analizlerin birleşmesiyle oluşturuluyor.
Ocak ayında özellikle yağlı fındık çeşitleri için sayımlar başlarken, mart ayının başına kadar diğer çeşitlerde çiçek sayımı tamamlanıyor. Sezonun ikinci büyük rekolte çalışması ise haziran sonu veya temmuz başında gerçekleştiriliyor.
Bu aşamada çotanak ve tane sayımı yapılarak ilk tahminler güncelleniyor ve sezonun nihai üretim rakamına ulaşılması sağlanıyor.
