VARANK: 2020 YILINI POZİTİF BİR BÜYÜMEYLE TAMAMLAYACAĞIMIZI ÖN GÖRÜYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli’de, Başiskele Belediyesi’nin hizmet araçlarının tanıtım programına katıldı. Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’  nde düzenlenen programda, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli  milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve davetliler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, en az 10 yıllık araç ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek,  desteklerinden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a  teşekkür etti. Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise Kocaeli’nn sanayinin ve teknolojinin başkenti  olduğunu ifade etti.


“5 kıtada 200 ülkeye ihracat yapıyoruz”

Türkiye çok güçlü bir otomotiv üreticisi konumunda. Bakınız  otomotiv sektörü 2020 yılında yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen, 25 milyar doların üzerinde bir rakamla yine ihracatımızda öncü oldu. 5  kıtada 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. 200 binin üzerinde çalışan bu  sektörden evine ekmek götürüyor. Gerçekten muazzam bir üretim ve  inovasyon ekosisteminden bahsediyoruz. Tabi otomotiv sektöründe  yapılan yatırımlar sanayinin diğer alanları için de gelişim ve  ilerleme fırsatları sunuyor. Tedarikçileri besliyor, büyütüyor, yeni  oyuncuları ekosisteme kazandırıyor. Bu anlamda Türkiye’nin otomotiv  sektöründeki gücünün, dünyanın her yanından yatırımcılar için bir  fırsat kapısı olduğunun ben tekrar altını çizmek istiyorum” dedi.

“Sanayicilerimiz pandemi döneminde ustalıklarını adeta  tescillediler”

Pandemi sürecinde Türkiye’de sanayi üretiminin devam ettiğini  kaydeden Varank, “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetimizin  öncelikli gündemi her zaman olduğu gibi milletimizin refahını  artırmak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak. Bu  gündem doğrultusunda gece gündüz çalışıyoruz, çalışmaya devam  edeceğiz. Pandemi sürecinde uyguladığımız dengeli ve koordineli  politikalarla Türkiye’yi pek çok ülkeden pozitif yönde ayrıştırmayı  başardık. Tüm imkanlarımızı seferber ederek pandeminin çalışanlarımız  ve işletmeler üzerindeki etkisini asgari düzeyde tutmaya gayret ettik.


Elbette otomotiv ana ve yan sanayisinin de sunduğumuz desteklerden  azami fayda sağlamasına özen gösterdik. Usta kaptan dalgalı denizde  belli olur. Sanayicilerimiz pandemi döneminde ustalıklarını adeta  tescillediler. Uluslararası tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklara  rağmen üreticilerimiz yurt içi ve yurt dışı taahhütlerini eksiksiz  yerine getirdiler” şeklinde konuştu.

“2020 yılını pozitif bir büyümeyle tamamlayacağımızı ön görüyoruz”

2020 yılının ilk 11 ayında yatırım talebi salgına rağmen, geçen  seneye oranla yüzde 30 artış gösterdiği belirten Varank, “Yakın  zamanda açıklanan Kasım ayı sanayi üretim verisi de yılın son  çeyreğinde güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Yüzyılın en büyük sağlık  ve ekonomi krizinin yaşandığı 2020 yılını pozitif bir büyümeyle  tamamlayacağımızı ön görüyoruz. OSB’lerdeki elektrik tüketim verileri  ve tüketici talebine ilişkin öncü göstergeler, 2021 yılına da güçlü  başladığımızın sinyallerini veriyor. Yoğun aşılamayla pandeminin  etkilerini geride bırakarak, 2021 yılında Türkiye’nin rotasını üretim,  istihdam ve ihracatta tutmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Tüm modlarda üretilen araçlarda yerlilik oranını yüzde 75’e  çıkartmak istiyoruz”

Otomotiv sektöründe Türkiye’nin iddialı hedeflerinin olduğunu  belirten Bakan Varank, “Konu otomotiv olunca, Türkiye’nin Otomobili  ile bağlantılı olarak inşa etmekte olduğumuz yeni nesil mobil araçlar  ekosistemine değinmeden geçmek olmaz. Sektörle sıkı iş birliği içinde  hazırladığımız, yakında yayınlayacağımız ‘mobilite araç ve  teknolojileri yol haritası’nda sektörümüze kendimize somut ve iddialı  hedefler koyduk. Bunların birkaçına kısaca değinmek istiyorum. Tüm  modlarda üretilen araçlarda  yani otomobilden lokomotife, ticari  araçlardan, gemilere yerlilik oranlarını yüzde 75’e çıkartmak  istiyoruz. 2030 yılında  elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve  ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider ve dünyada ilk 5’te olmayı  hedefliyoruz. Batarya modül, paketleme ve hücre yatırımlarıyla,  ülkemizi batarya Üretim Merkezlerinden biri yapmak istiyoruz” dedi.

“Araç yazılımları geliştirip, ihracatını yapan ilk 10 ülke arasına  girmek istiyoruz”

“Alt teknolojilerin geliştirilmesi de üzerinde hassasiyetle  durduğumuz bir başka husus” diye belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Sektörün geleceğini  yazılım ve yapay zeka  teknolojileri belirleyecek. Türkiye bu fırsat penceresinden en iyi  şekilde faydalanabilecek entelektüel sermayeye sahip. Siber güvenlik,  sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları  başta olmak üzere, bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip,  bunların ihracatını yapan ilk 10 ülke arasına girmek istiyoruz. Belirttiğim gibi yakın zamanda yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız.
Elbette bu gelişmelerden Türkiye’de yerleşik tüm markalar  faydalanacak, bu ekosistem içinde üretim yapmakla uluslararası  pazarlardaki rekabet güçlerini artıracaklarından biz eminiz”  açıklamalarında bulundu.

Bakan Varank, hafriyat kamyonunu sürdü

Bakan Varank, konuşmasının ardından Başiskele Belediyesi  tarafından hizmete alınan bir hafriyat kamyonunun direksiyonuna  geçerek, test sürüşü yaptı.