Washington yaptırım sistemini güncelliyor: OFAC 76 kaydı sildi

ABD yönetimi, yaptırım politikalarında kapsamlı bir revizyona giderek onlarca kişi ve kuruluşa ait kaydı listeden çıkardı. ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplam 76 hedefin yaptırım listesinden silindiği duyuruldu. Kararın, Washington’un yaptırım sistemini daha “etkili, güncel ve hedef odaklı” hale getirme stratejisinin bir parçası olduğu belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) yürüttüğü incelemeler sonucunda artık aktif tehdit oluşturmayan veya fiilen işlevini yitiren kayıtların listeden çıkarıldığı bildirildi. Düzenlemenin, uzun süredir sürdürülen yaptırım modernizasyon sürecinin devamı niteliğinde olduğu ifade edildi.

OFAC ESKİ VE PASİF KAYITLARI TEMİZLİYOR

Yetkililer tarafından paylaşılan bilgilere göre yaptırım listesinden çıkarılan hedefler arasında hayatını kaybetmiş kişiler, kullanım dışı kalan gemiler, faaliyetlerini sonlandırmış yasa dışı finans ağları ve artık ulusal güvenlik tehdidi oluşturmadığı değerlendirilen isimler yer aldı.

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım listesinden çıkarılan 76 kaydın artık aktif risk taşımadığını vurguladı.

Washington yönetimi, bu adımla yaptırım sisteminin daha işlevsel hale getirilmesini ve kaynakların yüksek risk taşıyan alanlara yönlendirilmesini amaçlıyor. Uzmanlar ise bu yaklaşımın, özellikle küresel finans sisteminde yaptırımların etkinliğini artırmaya dönük yeni bir dönemin işareti olabileceğini değerlendiriyor.

“YAPTIRIMLAR KALICI BİR ARAÇ DEĞİL” MESAJI

Bakanlık açıklamasında yaptırımların yalnızca listeyi genişletmeye dayalı bir mekanizma olmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, yaptırımların başarısının listedeki kişi veya kurum sayısıyla değil; ortaya çıkan sonuçlar, davranış değişiklikleri ve ulusal güvenliğe sağlanan katkıyla ölçülmesi gerektiği kaydedildi.

ABD yönetimi, yaptırımların süresiz bir cezalandırma yöntemi olmadığını ve koşullar değiştiğinde kaldırılabileceğini açıkladı.

Yetkililer ayrıca yaptırım listesinden çıkışların bazı durumlarda olumlu davranış değişimlerinin veya tehdit seviyesindeki düşüşün göstergesi olabileceğini belirtti. Bu yaklaşımın, ABD’nin ekonomik çıkarları ile dış politika hedefleri arasındaki dengeyi korumayı amaçladığı ifade edildi.

YENİ DÖNEMDE ODAK YÜKSEK RİSKLİ TEHDİTLER

ABD Hazine Bakanlığı, modernizasyon süreci sayesinde yaptırım mekanizmasının daha hızlı güncellenebileceğini ve karmaşık tehditlere karşı daha güçlü bir odaklanma sağlanacağını savundu.

OFAC’ın attığı yeni adımın, ABD yaptırım politikalarında daha seçici ve sonuç odaklı bir dönemin başlangıcı olabileceği değerlendiriliyor.

Ekonomi çevreleri ise Washington’un bu hamlesini, küresel ticaret, enerji taşımacılığı ve uluslararası finans ağlarında yaşanan değişimlere uyum sağlama çabası olarak yorumladı. Özellikle son yıllarda artan jeopolitik gerilimler nedeniyle yaptırımların daha dinamik bir yapıya dönüştürülmesinin hedeflendiği belirtiliyor.