YATIRIMCI DOKTOR BİLİM İNSANI: BAE’NİN YABANCILARA VATANDAŞLIK KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yabancılara vatandaşlık verilmesini öngören yasanın kabul edildiğini duyurdu.

Ülke açısından bir ilk olma niteliği taşıyan karar, bölgenin finans ve turizm merkezi olan ülkede ekonomik büyümeyi ve yatırımları artırma amacıyla alındı.

Körfez ülkeleri, düşük petrol gelirleri ve koronavirüs salgını kaynaklı krizin etkisiyle mücadele ederken, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, BAE ekonomisinin 2023 yılına kadar salgın öncesi seviyelere gelmeyeceğini öngörüyor.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Mektum, hafta sonu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, üst düzey yatırımcılara ve başarılı yabancılara tanınacak vatandaşlık imkanlarını açıkladı.

Dubai Emiri, “Yatırımcılar ile bilim insanı, doktor, mühendis, sanatçı, yazar ve aileleri başta olmak üzere uzman yeteneklere ve profesyonellere vatandaşlık verilmesine izin veren yasa değişikliklerini kabul ettik” ifadesini kullandı.

Sürecin pratikte nasıl işleyeceği henüz tam olarak net değilken, isteyen herkesin vatandaşlık için başvuru yapamayacağı biliniyor. Şu ana kadar açıklanan detaylara göre vatandaşlık almaya uygun yabancıların değerlendirmesini federal hükümet ile ülkeyi oluşturan yedi emirlik yapacak. BAE vatandaşlığına hak kazanan yabancılar çifte vatandaş olabilecek.

Şartlar ve kriterler neler?

Yatırımcıların BAE’de bir mülke sahip olması veya BAE Ekonomi Bakanlığı ya da diğer saygın uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanmış bir veya daha fazla patent almış olması gerekiyor.

Doktorların nadir bir bilimsel disiplinde veya ülke açısından son derece gerekli olan bir alanda uzmanlaşmış olması gerekli.

Bilim insanlarının bir üniversitede, araştırma merkezinde veya özel sektörde en az 10 yıllık pratik deneyime sahip olması şartı aranıyor.

Entelektüeller ve sanatçılar gibi yaratıcı yeteneklere sahip kişilerin, kültür ve sanat alanlarında öncü ve bir veya daha fazla uluslararası ödülün sahibi olması gerekiyor. İlgili bir devlet kurumundan tavsiye mektubu da zorunlu tutuluyor.

BAE’de toplam nüfusun yüzde 80’inden fazlasını oluşturan yabancılar ekonominin ve pek çok sektörün itici gücü konumunda. Ancak diğer Körfez ülkelerinde olduğu gibi BAE’de de yabancılar, ülkede doğup büyümüş olsalar dahi istisnai durumlar ve idari kararlar dışında vatandaş olamıyor.