YENİ ZELANDA SON YILLARIN EN KÖTÜ RESESYONUNDA 

Koronavirüs salgını ile mücadelede birçok ülkeye kıyasla başarılı bir performans sergileyen Yeni Zelanda’yı ekonomik açıdan zor günler bekliyor.

Salgınla mücadele kapsamında alınan ve kimileri tarafından eleştirilen sert önlemler, ülkeyi son yılların en derin resesyonuna sürükledi. Yeni Zelanda’nın GSYİH’si, sınırların kapatılması ve ekonomik faaliyetlerin durdurulmasının etkisiyle Nisan ile Haziran ayları arasında yüzde 12,2 ile rekor seviyede küçüldü.

Söz konusu küçülme, 2008’deki küresel mali krizden bu yana Yeni Zelanda’nın ilk resesyonu olarak nitelendirilirken, 1987 yılından beri ülkenin içine düştüğü en kötü durgunluk şeklinde tanımlanıyor. Yaklaşık 5 milyon nüfuslu ülke neredeyse virüsten tamamen temiz ilan edilirken, halihazırda az sayıda korona vakası olmasına rağmen bugüne kadar yalnızca 25 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkenin resmi İstatistik Ofisi Sözcüsü Paul Pascoe, 19 Mart’tan bu yana uygulanan önlemlerin ekonominin bazı sektörleri üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi. Sözcü, perakende, konaklama, restoranlar ve ulaşımın en ağır darbeyi alan sektörler olduğunu ifade etti.

Daha hızlı bir toparlanma bekleniyor

Öte yandan Başbakan Jacinda Ardernhükümeti, ekonomiyi zora sokan salgınla mücadele stratejisinin ülkeyi aynı zamanda daha hızlı bir toparlanmaya götüreceği görüşünde.

Maliye Bakanı Grant Robertson, GSYİH rakamlarının beklenenden daha iyi olduğunu söyleyerek, önlemde daha erken ve sert davranmanın daha güçlü ve hızlı bir toparlanmayı getireceğini kaydetti. Bazı ekonomistler de salgına karşı agresif bir mücadele stratejisinin ekonomide kısa süreli şokun ardından çabuk toparlanmayı kolaylaştıracağını savunurken, Haziranda rekor kıran GSYİH düşüşünün ardından Eylül itibarıyla rekor yükseliş bekliyor. Ancak Hazine’nin Çarşamba günü açıkladığı tahminler devasa borçlanmalar ve devam eden kesintilerin tam bir toparlanmayı geciktirebileceğine işaret ediyor. Muhalefetteki Ulusal Parti de Ardern hükümetini ‘pragmatizmden uzak’ olmakla suçlayarak salgının etkisini olması gerekenden daha ağır hale getirmekle eleştiriyor. Yeni Zelanda’da Ağustos ayında Covid-19 vakalarında görülen beklenmedik artıştan sonra 17 Ekim’e ertelenen genel seçimlerde ekonomideki gidişatın belirleyici olması bekleniyor.