Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İngiliz Guardian gazetesine verdiği bir röportajda dikkat çekici bir öneride bulundu. Zelenskiy, Rusya ile Ukrayna arasında süregelen çatışmaların çözümüne yönelik olarak "toprak değişimi" teklif etti.
Zelenskiy'nin önerisine göre, Rusya'nın Kursk bölgesindeki Ukrayna askerlerinin kontrolünde bulunan bazı alanlar, Rusya'nın Ukrayna topraklarında işgal ettiği bir bölgeden çekilmesi karşılığında takas edilebilir. Bu teklif, savaşın sona erdirilmesi ve bölgede istikrarın sağlanması amacıyla gündeme getirildi.
Zelenskiy Kursk'a karşılık hangi Ukrayna toprağını istediğini belirtmedi, "Bilmiyorum, göreceğiz. Fakat tüm topraklarımız bizim için önemli" dedi.
Halihazırda Ukrayna topraklarının yüzde 20'sinde Rus askeri bulunuyor.
Geçen Ağustos ayında Ukrayna ordusu Rusya içlerindeki Kursk bölgesine sürpriz bir saldırı başlatmıştı. Kiev'in bu hamle ile Rus ordusunun dikkatini dağıtmayı ve gelecekteki müzakerelerde bu toprakları pazarlık unsuru olarak kullanmayı hedeflediği değerlendiriliyordu.
ORDUDAN GENÇ GÖNÜLLÜLER İÇİN KAMPANYA
Savaşta neredeyse üçüncü yılın sonuna gelinirken Ukrayna Savunma Bakanlığı orduya daha fazla personel bulabilmek için genç gönüllülere 24 bin dolar önerdi.
Hükümet 18-24 yaş arasındakilerin orduya gönüllü katılımı için ise yeni bir program başlattı. Yaklaşık 24 bin dolarlık para ödülüne ek olarak orduyla 12 aylık sözleşme imzalayanlara düşük faizli konut kredisi sözü de veriliyor.
Rusya karşısında personel eksikliği çeken Ukrayna, zorunlu askerlik yaşını 27'den 25'e düşürmüştü. Savaşın başında ilan edilen sıkıyönetimle 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmesi yasaklanmıştı. Ancak daha önce ABD'den gelen önerilere rağmen zorunlu askerlik yaşı 18'e çekilmedi.