KAP'tan Yansıyanlar

Garanti BBVA'nın ilk yarı net kârı 64,4 milyar TL oldu

Garanti BBVA'nın ilk yarı net kârı 64,4 milyar TL oldu

Garanti BBVA, 2026 yılının ilk altı ayında 64,4 milyar TL konsolide net kâr elde etti. Bankanın aktif büyüklüğü 5,2 trilyon TL'ye, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 3,9 trilyon TL'ye ulaştı.

Banka tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan finansal sonuçlara göre, müşteri mevduatları yılın ilk altı ayında yüzde 9,8 artışla 3,5 trilyon TL'ye yükselirken, fonlama kaynakları içinde müşteri mevduatlarının payı yüzde 66,2 oldu.

Garanti BBVA'nın sermaye yeterlilik oranı yüzde 15,9, özkaynak kârlılığı yüzde 28,1 ve aktif kârlılığı yüzde 2,7 olarak gerçekleşti.

Akten: Gelir çeşitliliğimiz performansımızı destekledi

Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, yılın ikinci çeyreğinde jeopolitik gelişmeler, sıkı para politikası ve makro ihtiyati düzenlemelerin bankacılık sektörünün faaliyet ortamını şekillendirmeyi sürdürdüğünü belirtti.

Akten, yüksek fonlama maliyetleri ve artan kredi riskine rağmen çeşitlendirilmiş gelir yapısı, etkin bilanço yönetimi ve güçlü sermaye tabanı sayesinde bu etkinin finansal sonuçlara sınırlı yansıdığını ifade etti. Komisyon gelirleri ile finansal iştiraklerin katkısının performansı desteklediğini kaydeden Akten, özkaynak kârlılığını yaklaşık yüzde 28 seviyesinde koruduklarını söyledi.

TL kredilerde liderlik vurgusu

Akten, ikinci çeyrekte ihtiyaç kredileri, kredi kartları ve KOBİ kredilerinde elde edilen pazar paylarıyla Türk lirası kredilerde liderliklerini sürdürdüklerini belirterek, ekonomiye ve müşterilerin finansman ihtiyaçlarına destek vermeye devam ettiklerini ifade etti.

Sürdürülebilir finansman adımları öne çıktı

Uluslararası piyasalardan sağlanan kaynaklara da değinen Akten, bankanın adil geçiş temalı ilk sendikasyon kredisini tamamladığını ve yurt dışı borçlanma programı kapsamında 30 milyon euro tutarında yeşil tahvil ile iki ayrı 30 milyon dolarlık sürdürülebilir tahvil ihracı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Akten, söz konusu işlemlerin uluslararası yatırımcıların bankaya duyduğu güveni yansıttığını ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş ile sosyal kapsayıcılığı destekleyen projelerin finansmanına katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar