Volkswagen 50 bin kişiyi işten çıkaracak: Üretim kapasitesi 1 milyon araç azalacak

Alman otomotiv devi Volkswagen, küresel rekabet koşullarına uyum sağlamak ve kârlılığını artırmak amacıyla kapsamlı bir yeniden yapılanma programı açıkladı. Şirket, 2030 yılına kadar dünya genelinde yaklaşık 50 bin pozisyonu azaltmayı ve toplam üretim kapasitesini 1 milyon araç düşürmeyi planlıyor.
Volkswagen, 2030 yılına kadar 50 bin kişilik istihdam azaltımı ve 1 milyon araçlık kapasite düşüşü hedefini duyurdu.
Şirket yönetimi, dönüşüm programıyla faaliyet kâr marjını yüzde 8 ila 10 seviyesine çıkarmayı ve organizasyon yapısını daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Uzun vadeli yıllık satış hedefi ise 9 milyon araç olarak korunuyor.
Volkswagen'in 2030 stratejisi şekilleniyor
Volkswagen Grubu CEO'su Oliver Blume, yıllık genel kurul toplantısında yaptığı açıklamada otomotiv sektöründeki dönüşümün hızlandığını ve şirketin yeni koşullara uyum sağlamak için kapsamlı adımlar attığını belirtti.
Blume, yeniden yapılanmanın kısa vadeli bir program olmadığını vurgulayarak, şirketin çekirdek faaliyet alanlarına odaklanacağını ve operasyonel süreçlerini sadeleştireceğini ifade etti.
Çekirdek markada 35 bin kişilik küçülme planı
İstihdam azaltımının büyük bölümünün Volkswagen markasında gerçekleştirileceği açıklandı. Toplam 50 bin kişilik azaltımın yaklaşık 35 bininin grubun ana markasında hayata geçirilmesi planlanıyor.
Şirket, 2026 yılı sonuna kadar çalışan sayısında ilk etapta 19 bin kişilik düşüş bekliyor.
Volkswagen ayrıca bugüne kadar yaklaşık 28 bin gönüllü ayrılık anlaşması yapıldığını duyurdu. Şirket, iş gücü maliyetlerini azaltırken dönüşüm sürecini kontrollü şekilde yönetmeyi hedefliyor.
Üretim kapasitesinde 1 milyon araçlık kesinti
Yeniden yapılanma programının önemli ayaklarından birini de üretim kapasitesinin yeniden düzenlenmesi oluşturuyor. Volkswagen, Avrupa'da devam eden kapasite azaltım programına ek olarak 2030 yılına kadar 500 bin araçlık yeni kesinti planladı.
Çin'deki tesislerde de 500 bin araçlık kapasite azaltımına gidilmesi öngörülüyor. Böylece küresel ölçekte toplam üretim kapasitesi 1 milyon araç azaltılmış olacak.
Volkswagen, Avrupa ve Çin'deki tesislerinde toplam 1 milyon araçlık üretim kapasitesini devreden çıkaracak.
Organizasyon yapısında sadeleşme hedefleniyor
Şirket, ürün gamını ve üretim platformlarını sadeleştirerek daha çevik bir yapıya geçmeyi planlıyor. Yönetim kademelerinde ve iştirak yapılanmasında da küçülmeye gidilmesi hedefleniyor.
Volkswagen yönetimi, daha yalın organizasyon yapısıyla karar alma süreçlerini hızlandırmayı, maliyetleri azaltmayı ve küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.




