ABD’den döviz kuru açıklaması: Hiçbir ülke doları manipüle etmedi
ABD Hazine Bakanlığı, Aralık 2024’te sona eren dört çeyreklik döneme ilişkin döviz kuru raporunu açıkladı. Rapora göre, bu dönemde ABD’nin hiçbir büyük ticaret ortağının kendi para birimi ile dolar arasındaki döviz kurunu ihracat avantajı elde etmek için manipüle etmediği belirlendi.
TİCARET AÇIĞI VE ADİL OLMAYAN KUR POLİTİKALARI VURGUSU
Açıklamada, geçmişte yurt dışındaki “adil olmayan” döviz kuru uygulamalarının ABD’nin ticaret açığını büyüttüğü ve imalat sektöründeki istihdamı olumsuz etkilediği belirtildi. Eski Başkan Donald Trump döneminde dile getirilen “kalıcı ticaret açıklarının artık kabul edilmeyeceği” yönündeki kararlı tutuma işaret edilirken, Trump’ın liderliğinde bazı ticaret ortaklarının politikalarda değişime gittiği savunuldu.
Hazine, “Amerikan ekonomik toparlanmasının önüne geçmek ya da haksız rekabet avantajı sağlamak amacıyla kur manipülasyonu yapılıp yapılmadığını izlemeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
ŞEFFAFLIK EKSİKLİĞİYLE DİKKAT ÇEKEN ÜLKE: ÇİN
Kongre’ye sunulan “ABD’nin Başlıca Ticari Ortaklarının Makroekonomik ve Döviz Politikaları Raporu”nda, ABD’nin mal ve hizmet ticaretinin yaklaşık %78’ini gerçekleştirdiği ülkelerin döviz uygulamaları incelendi.
Raporda, söz konusu ülkelerin hiçbirinin döviz kurunu manipüle ettiğine dair kanıt bulunmadığı belirtilirken, Çin’in “şeffaflık eksikliği” nedeniyle öne çıktığı ifade edildi. Buna rağmen Çin, resmi olarak “kur manipülatörü” olarak tanımlanmadı.
9 ÜLKE İZLEME LİSTESİNDE
ABD Hazine Bakanlığı’nın “İzleme Listesi”ne Çin, Japonya, Kore, Tayvan, Singapur, Vietnam, Almanya, İrlanda ve İsviçre dahil edildi. Özellikle İrlanda ve İsviçre’nin bu listeye alınması dikkat çekti.
ABD HAZİNESİ: TÜM ARAÇLAR KULLANILACAK
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Trump yönetiminin verdiği mesajın açık olduğunu belirterek, “ABD ile dengesiz ticaret ilişkisini teşvik eden politikalar artık kabul edilmeyecek” dedi. Döviz uygulamalarına ilişkin analizlerin derinleştirileceğini vurgulayan Bessent, “Herhangi bir manipülasyon tespiti durumunda yaptırımlar artırılacak. Hazinemiz, adil olmayan döviz uygulamalarına karşı elindeki tüm araçları kullanacaktır” ifadesini kullandı.
