Bakan Bayraktar’dan iddialara yanıt: Nadir elementlerin ABD’ye satışı söz konusu değil
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin önümüzdeki 30 yılda enerji talebinin üç katına çıkacağını belirterek, enerji arz güvenliğinin ülkenin ekonomik bağımsızlığı için hayati olduğunu vurguladı. Ülke TV canlı yayınında konuşan Bayraktar, hem petrol hem de doğal gazda yeni keşiflerin hız kesmeden süreceğini söyledi.
Bakan, Diyarbakır’da kaya petrolü çalışmalarının 4 farklı sahada 24 sondajla genişletileceğini açıkladı. Bu yöntemin doğalgaz üretimi için Trakya bölgesinde de uygulanmasının planlandığını dile getirdi. Bayraktar, “Enerji arzını kesintisiz hale getirmek ve dışa bağımlılığı azaltmak için kararlı bir şekilde ilerliyoruz.” ifadesini kullandı.
“Türkiye, önümüzdeki dönemde enerji üretiminde kendi kendine yetebilen bir ülke olmayı hedefliyor.” diyen Bayraktar, enerji yatırımlarının istihdamdan sanayiye kadar geniş bir zinciri besleyeceğini belirtti.
NADİR ELEMENTLERDE STRATEJİK DURUŞ: SATIŞ YOK
Son günlerde gündeme gelen nadir toprak elementlerinin ABD’ye satıldığı iddialarına net yanıt veren Bayraktar, “Bu iddialar tamamen asılsız, ABD’ye herhangi bir satış söz konusu değil.” dedi.
Bayraktar, Eskişehir Beylikova sahasının dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervine sahip olduğunu hatırlatarak, buradaki işletmenin devlet eliyle yürütüleceğini vurguladı. “Beylikova sahasında toryum bulunuyor ve mevcut yasalar gereği bu tür sahalar sadece devlet tarafından işletilebilir” diyen Bakan, Eti Maden’in sahada uzun yıllardır sürdürdüğü çalışmaların artık endüstriyel ölçeğe taşınacağını belirtti.
“Endüstriyel tesisin temelini gelecek yıl atmayı, iki yıl içinde faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.” ifadesini kullanan Bayraktar, 2023’te pilot tesisin devreye alındığını ve şu anda üretimin pilot ölçekli olarak sürdüğünü söyledi.
Ayrıca, Isparta, Malatya Hekimhan ve Sivas’ta da nadir element arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin bu alanda küresel oyuncular arasına girmeyi hedeflediğini dile getirdi.
YURT DIŞINDA ENERJİ ATAĞI: IRAK’TA 15 KAT HEDEF
Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarını yalnızca yurt içiyle sınırlamadıklarını ifade ederek, Libya, Azerbaycan, Kazakistan ve Pakistan gibi ülkelerde yürütülen arama ve ortaklık projelerine dikkat çekti.
Azerbaycan’da yeni sahalarda yüzde 30’luk pay aldıklarını belirten Bayraktar, Pakistan’da deniz sahalarına yönelik ihalelere hazırlandıklarını da söyledi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) küresel ölçekte aktif hale geldiğini belirten Bayraktar, “Irak’ta şu anda günlük 15 bin varil üretimimiz var, bu miktarı 10 ila 15 kat artırmak istiyoruz.” dedi.
Enerji Bakanı, Türkiye’nin stratejik enerji politikalarının uzun vadeli planlarla desteklendiğini vurgulayarak, enerji güvenliğinde “bölgesel güç” konumuna ulaşmanın temel hedef olduğunu ifade etti.
