Erdoğan’dan 5G mesajı: Türkiye hız çağında yeni döneme girdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “5G ile İletişimde Güçlü Türkiye” programında yaptığı konuşmayla Türkiye’nin mobil iletişimde yeni bir döneme resmen adım attığını duyurdu. Tablet üzerinden gerçekleştirilen sembolik açılışla birlikte 5G teknolojisi devreye alınırken, Türkiye’nin dijital altyapısında önemli bir sıçrama yaşandığı vurgulandı.
5G TEKNOLOJİSİYLE EKONOMİDEN EĞİTİME GENİŞ DÖNÜŞÜM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5G’nin yalnızca iletişim hızını artıran bir teknoloji olmadığını, aynı zamanda üretimden sağlığa, eğitimden güvenliğe kadar birçok sektörde köklü değişimlerin önünü açacağını belirtti. Yeni nesil teknolojilerle birlikte akıllı sistemlerin yaygınlaşacağına dikkat çekti.
“AKILLI SİSTEMLERLE ÜRETKENLİK YENİ BİR SEVİYEYE TAŞINACAK”
“Akıllı sensörler, robotik üretim hatları ve gerçek zamanlı veri yönetimi sayesinde üretkenliğin zirveye ulaştığı bir döneme giriyoruz.” ifadelerini kullanan Erdoğan, sanayi ve teknoloji entegrasyonunun hız kazanacağını söyledi.
SİBER GÜVENLİK VE DİJİTAL EGEMENLİK VURGUSU
Konuşmasında küresel gelişmelere de değinen Erdoğan, özellikle son dönemde Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların siber güvenliğin önemini daha da artırdığını belirtti. Veri güvenliğinin artık milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade etti.
“Siber vatanınızı koruyamıyorsanız egemenliğinizde ciddi zaaf oluşur.” diyen Erdoğan, 5G’nin veri merkezleri ve yapay zekâ altyapılarıyla birlikte stratejik bir güç unsuru olduğunun altını çizdi.
ALTYAPI YATIRIMLARIYLA REKOR ARTIŞ
Türkiye’nin son yıllarda iletişim altyapısında büyük ilerleme kaydettiğini belirten Erdoğan, rakamlarla dikkat çeken gelişmeleri paylaştı. Fiber ağ uzunluğunun 2002’de 81 bin kilometre seviyesindeyken 2025 itibarıyla 657 bin kilometreye ulaştığını ifade etti.
Geniş bant internet kullanımının milyonlar seviyesine çıktığını vurgulayan Erdoğan, mobil iletişimde Türkiye’nin Avrupa’nın en aktif ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.
“İnternet abone sayımız 100 milyona ulaşırken, kullanım süresinde Avrupa’da ilk sıradayız.”
YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ ATAĞI
Türkiye’nin artık teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini belirten Erdoğan, yerli mühendislik gücüne dikkat çekti. Savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda önemli atılımlar gerçekleştirildiğini ifade etti.
Kendi uydusunu üretebilen ülkeler arasında yer alındığını hatırlatan Erdoğan, gençlerin teknoloji üretiminde aktif rol üstlendiğini ve bu dönüşümün sürdürülebilir olduğunu dile getirdi.
5G İLE HIZ 10 KAT ARTACAK, BAĞLANTI KAPASİTESİ KATLANACAK
5G teknolojisinin sunduğu teknik avantajlara da değinen Erdoğan, iletişim hızında büyük bir sıçrama yaşanacağını söyledi. Yeni sistemle birlikte veri aktarım hızının yaklaşık 10 kat artacağı, aynı anda bağlanabilen cihaz sayısının ise milyonlara ulaşacağı ifade edildi.
Bu gelişmeyle birlikte sağlık, lojistik, güvenlik ve üretim gibi alanlarda özel ağ çözümleri geliştirilebilecek.
GÜVENLİK VE AKILLI ŞEHİRLERDE YENİ DÖNEM
5G’nin güvenlik alanında da önemli katkılar sağlayacağını belirten Erdoğan, uç bilişim teknolojileri sayesinde siber tehditlerin minimize edileceğini söyledi. Kent güvenlik sistemlerinden sınır yönetimine kadar birçok alanda daha hızlı ve etkin çözümler devreye alınacak.
Özellikle kolluk kuvvetlerinin kullandığı dijital sistemlerin daha işlevsel hale geleceği ve suçla mücadelede teknolojik üstünlüğün artacağı ifade edildi.
