İBB’den yeni metro aracı için 871 milyon euroluk borçlanma kararı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde, kent içi raylı sistem yatırımlarını hızlandıracak önemli bir finansman kararı alındı. Mecliste yapılan oylamada, Kirazlı-Halkalı ve Çekmeköy-Sultanbeyli metro hatlarında kullanılacak toplam 422 metro aracının temini için belediyeye 871 milyon 200 bin avroluk borçlanma yetkisi verildi. Karar, mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Meclisi’nin mayıs ayı toplantılarının ikinci birleşimi, Meclis 1. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ yönetiminde Saraçhane’de gerçekleştirildi. Gündem dışı konuşmalar ve soru önergelerinin ardından mali konular görüşülmeye başlandı.

KİRAZLI-HALKALI HATTINA 272 YENİ METRO ARACI

Toplantının en dikkat çeken başlıklarından biri, Kirazlı-Halkalı Raylı Toplu Taşıma Sistemi için planlanan metro aracı yatırımı oldu. İBB Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğü tarafından meclise sunulan teklifte, hatta kullanılmak üzere 272 metro aracının satın alınması ve işletmeye alınması amacıyla finansman yetkisi talep edildi.

Bu kapsamda belediyenin, 571 milyon 200 bin avro tutarında dış finansman sağlaması için yetkilendirilmesi istendi. Finansmanın; dış kredi, iç borçlanma, yurtiçi ve yurtdışı tahvil ihracı ile ilgili mevzuatın izin verdiği diğer finansal araçlar üzerinden sağlanabileceği belirtildi.

İBB MECLİSİ, 871 MİLYON AVROLUK BORÇLANMAYA OY BİRLİĞİYLE ONAY VERDİ.

ÇEKMEKÖY-SULTANBEYLİ HATTI İÇİN 150 ARAÇ DAHA ALINACAK

Mecliste görüşülen bir diğer finansman maddesi ise Çekmeköy-Sultanbeyli Raylı Toplu Taşıma Sistemi oldu. Söz konusu hat için 150 metro aracının alınması ve hizmete sokulması amacıyla 300 milyon avroluk yeni borçlanma yetkisi talep edildi.

İBB yönetimi, metro yatırımlarının hızlandırılması ve yeni hatların tam kapasiteyle hizmet verebilmesi için araç ihtiyacının karşılanmasının kritik önem taşıdığını vurguladı.

Meclis üyelerinin oylamasında her iki borçlanma maddesi de oy birliğiyle kabul edilerek yürürlüğe girdi.

İBB İŞTİRAKLERİNE MİLYARLIK SERMAYE TAKVİYESİ

Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise belediye iştiraklerine yönelik sermaye artırımı oldu. Görüşmelerde, İSBAK AŞ için 1,7 milyar lira, İSFALT AŞ için 7,7 milyar lira ve AĞAÇ AŞ için 1,1 milyar lira sermaye artırımı yapılması teklif edildi.

AK Parti Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, iştirak şirketlerinin mali açıdan kötü yönetildiğini öne sürerek sermaye artırımlarına karşı çıktı. Kaynar, belediye iştiraklerinin kaynaklarının verimli kullanılmadığını savunduklarını ifade etti.

CHP’li Meclis Üyesi Ahmet Oğuz Demir ise yapılan sermaye artırımlarının geçmiş zararları kapatmak amacı taşımadığını belirterek, yeni yatırımlar ve şirketlerin finansal sürdürülebilirliği için bu kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İSBAK, İSFALT VE AĞAÇ AŞ İÇİN TOPLAM 10,5 MİLYAR LİRAYI AŞAN SERMAYE ARTIŞI KABUL EDİLDİ.

Demir, özellikle 2025 yılında yaşanan ekonomik zorlukların iştirak şirketleri üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, yeni dönemde yatırımların devam etmesi ve şirketlerin nakit akışının güçlendirilmesi amacıyla sermaye desteğinin zorunlu hale geldiğini kaydetti.

Yapılan oylama sonucunda, iştirak şirketlerine yönelik sermaye artırımı teklifleri AK Parti grubunun “hayır” oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.