Kuralları hiçe sayan sürücülere rekor cezalar: İşte trafik cezaları listesi
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni düzenleme ile trafik ihlallerine yönelik yaptırımlar ciddi oranda artırıldı. Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında hem para cezaları yükseltildi hem de bazı ihlaller için hapis cezasının önü açıldı. Özellikle cep telefonu kullanımı, emniyet kemeri takmama ve kaza yerini terk etme gibi toplum güvenliğini doğrudan ilgilendiren ihlaller ağır yaptırımlara bağlandı.
Yeni düzenlemeyle birlikte bazı trafik ihlalleri yalnızca para cezası değil, hapis cezası ile de karşılık bulacak.
ARAÇ İÇİ CİHAZ KULLANIMINA YÜKSEK CEZA
Meclis’te kabul edilen maddelere göre araçlarda kullanılan ses, görüntü ve haberleşme sistemlerinin kamu düzenini bozacak şekilde kullanılması artık daha ağır yaptırımlara tabi olacak. Standartlara aykırı cihaz bulunduran ya da sürücünün görüş alanında dikkat dağıtıcı ekran kullananlara 21 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bu araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek.
Kurallara uygun kullanılmayan müzik ve görüntü sistemleri için ise 3 bin TL idari para cezası kesilecek.
SEYİR HALİNDE TELEFON KULLANAN YANDI
Sürüş esnasında cep telefonu ya da benzeri iletişim cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin TL ceza verilecek. Aynı ihlalin bir yıl içinde ikinci kez tekrarlanması halinde ceza 10 bin TL’ye çıkacak. Üçüncü ve sonraki ihlallerde ise her seferinde 20 bin TL idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgesi 30 gün süreyle geri alınacak.
Bir yıl içinde üç kez telefonla yakalanan sürücü hem 20 bin TL ceza ödeyecek hem de ehliyetini geçici olarak kaybedecek.
EMNİYET KEMERİ VE KORUYUCU SİSTEMLER ZORUNLU
Yeni düzenlemeyle birlikte sürücü ve yolcuların emniyet kemeri, çocuk bağlama sistemi, koruma başlığı ve benzeri güvenlik ekipmanlarını doğru şekilde kullanması yasal zorunluluk haline getirildi. Usule uygun takılmayan ekipmanlar hiç kullanılmamış sayılacak.
Emniyet kemeri takmayan sürücü ve yolculara 2 bin 500 TL ceza kesilecek. Aynı ihlalin bir yıl içinde dört kez tekrarlanması durumunda sürücü belgeleri her defasında 30 gün süreyle geri alınacak.
Ehliyetin iadesi için tüm idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartı aranacak.
ÇOCUKLAR İÇİN AYRI YAPTIRIM
15 yaş altındaki çocukların gerekli koruyucu sistemler olmadan seyahat etmesine izin veren sürücülere 5 bin TL idari para cezası uygulanacak. Sürücüler, çocukların kemer ve diğer güvenlik ekipmanlarını doğru şekilde kullanmasını sağlamakla yükümlü olacak.
Ayrıca koruma başlığı ve gözlük takmayan sürücülere ilk ihlalde 2 bin 500 TL, ikinci ihlalde 5 bin TL, üçüncü ve sonraki ihlallerde ise 10 bin TL ceza kesilecek.
KAZA YERİNİ TERK EDENE HEM PARA HEM HAPİS
Düzenlemenin en dikkat çeken maddesi ise kaza sonrası olay yerini terk eden sürücülere yönelik yaptırımlar oldu. Maddi hasarlı ya da yaralanmalı kazalarda, zabıtanın izni olmadan olay yerinden ayrılanlara 46 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.
Ölümlü veya yaralanmalı kazalarda izinsiz şekilde olay yerinden kaçan sürücüler ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacak. Bu kişilerin sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak.
Ölümlü ya da yaralanmalı kazada olay yerini terk eden sürücüler 3 yıla kadar hapis cezası alabilecek.
ELEKTRİKLİ SKUTER VE MOTORLU OLMAYAN TAŞITLAR
Yeni düzenleme kapsamında elektrikli skuter ve motorsuz taşıt sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere bağlandı. İlgili madde, kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasından üç ay sonra yürürlüğe girecek.
Denetim yetkisi ise Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimlerinde olacak. Düzenlenen ceza tutanaklarında görevli personelin açık kimliği yerine personel tanıtım numarası yer alacak.
TRAFİKTE CAYDIRICILIK DÖNEMİ
Yeni düzenleme ile trafik güvenliğinin artırılması ve kazaların azaltılması hedefleniyor. Yetkililer, artan cezaların sürücüler üzerinde caydırıcı etki oluşturacağını ve özellikle tekrar eden ihlallerin önüne geçileceğini vurguluyor.
Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen maddelerin ardından birleşim ertelendi. Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından uygulama süreci başlayacak.
İşte güncellenen trafik cezalarının listesi (işaretler kaldırılmıştır):
ARAÇ İÇİ CİHAZ VE GÖRÜNTÜ SİSTEMLERİ
Kurallara aykırı ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazı kullanımı: 3.000 TL
Sürücünün görüş alanında dikkat dağıtıcı ekran/cam içi görüntü sistemi bulundurmak ve kullanmak: 21.000 TL
Bu ihlalde araç: 30 gün trafikten men
SEYİR HALİNDE CEP TELEFONU KULLANIMI
İlk ihlal: 5.000 TL
1 yıl içinde ikinci ihlal: 10.000 TL
1 yıl içinde üçüncü ve sonraki ihlaller: 20.000 TL
Her tekrarında: Ehliyete 30 gün el koyma
EMNİYET KEMERİ VE KORUYUCU SİSTEMLER
Emniyet kemeri takmayan sürücü veya yolcu: 2.500 TL
1 yıl içinde 4 ve üzeri ihlal: Her seferinde 30 gün ehliyete el koyma
Koruma başlığı/gözlüğü takmamak (ilk ihlal): 2.500 TL
Aynı ihlalin ikinci tekrarı: 5.000 TL
Üçüncü ve üzeri tekrar: 10.000 TL
Yolcuları kemer takmaları konusunda uyarmamak: 1.000 TL
ÇOCUK GÜVENLİĞİ
15 yaş altı çocuğun koruyucu sistem kullanmadan seyahat etmesine izin vermek: 5.000 TL
KAZA YERİNİ TERK ETME
Maddi hasarlı / yaralanmalı kazada izinsiz olay yerini terk etmek: 46.000 TL
Ölümlü veya yaralanmalı kazada olay yerinden kaçmak:
1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası
Ehliyete 2 yıl el koyma
