İtalya’da ebeveynler çaresiz: Gençlerin %77’si telefona bağımlı

İtalya’da gençler arasında teknoloji kullanımı artık sıradan bir alışkanlık olmaktan çıkıp sosyal ve psikolojik bir sorun haline geldi. Yapılan yeni araştırmalar, gençlerin büyük çoğunluğunun ekranla kurduğu ilişkinin kontrol edilebilir sınırların ötesine geçtiğini ortaya koyuyor. Özellikle akıllı telefon ve sosyal medya kullanımı, eğitim ve aile yaşamını doğrudan etkileyen bir davranış kalıbına dönüşmüş durumda.
Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine göre 15-18 yaş grubunda yaklaşık 100 bin genç sosyal medya bağımlılığı riski altında bulunuyor. Buna ek olarak yaklaşık yarım milyon ergenin, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 yılında hastalık kategorisine aldığı oyun bozukluğu belirtileri gösterdiği tahmin ediliyor.
Dijital etik alanında çalışan Social Warning Association tarafından gerçekleştirilen ankette ise gençlerin yüzde 77’si kendisini “cihazlara bağımlı” olarak tanımladı. Bu oran, sorunun bireysel alışkanlık değil toplumsal bir eğilim haline geldiğini ortaya koyuyor.
Gençlerin çoğu bağımlı olduklarını kabul ediyor ancak davranışlarını değiştirecek destek mekanizmalarına ulaşamadıklarını söylüyor.
HÜKÜMETTEN YAŞ SINIRI TARTIŞMASI
Sorunun büyümesi üzerine İtalya’da 15 yaş altı için sosyal medya yasağı gündeme geldi. Fransa ve İspanya da benzer düzenlemeleri tartışırken Avrupa Parlamentosu sosyal platformlara erişim yaşının 16 olarak belirlenmesini tavsiye etmişti.
Ancak uzmanlar yasakların tek başına çözüm olmayacağını belirtiyor.
Uzmanlara göre yasa, koruyucu bir araç olabilir fakat bağımlılığı ortadan kaldıracak temel çözüm eğitim ve aile ilişkilerinin güçlendirilmesidir.
AİLE İLETİŞİMİ EN KRİTİK FAKTÖR
Çocuk yoksulluğu ve eğitim eşitsizliği üzerine çalışan Con i Bambini kuruluşu, dijital bağımlılığın temelinde sosyal kopukluk ve iletişim eksikliği olduğunu tespit etti.
Araştırmaya göre bağımlı ergenlerin yüzde 75’inden fazlasının ebeveynleriyle ilişkisi zayıf veya işlevsiz. Bu durum gençlerin gerçek sosyal çevre yerine sanal dünyaya yönelmesine yol açıyor.
Uzmanlar, çocukların ekranla değil hayatla bağ kurmasını sağlayacak aile içi iletişim modelinin şart olduğunu vurguluyor.
AVRUPA GENELİNDE ORTAK ENDİŞE
Demopolis Enstitüsü anketine göre İtalyan yetişkinlerin yüzde 83’ü çocukların telefon ve internet kullanımından ciddi şekilde kaygı duyuyor. Ebeveynler çözüm için okullar ve kamu kurumlarından rehberlik bekliyor.
Gençler ise teknolojinin tamamen yasaklanamayacağı görüşünde. Sosyal medyanın hayatın parçası olduğunu belirten öğrenciler, bilinçli kullanım eğitiminin daha etkili olacağını savunuyor.
Uzmanlara göre dijital çağda amaç teknolojiyi ortadan kaldırmak değil, onu doğru kullanmayı öğretmek olmalı. Eğitim, sosyal aktivite ve aile katılımı birlikte yürütülmediği sürece yasakların kalıcı sonuç üretmesi beklenmiyor.





