Türkiye Ekonomisi

Cep telefonu satışlarında taksit sınırı değişti

Cep telefonu satışlarında taksit sınırı değişti

Ticaret Bakanlığı, sıfır cep telefonlarında 12 ay taksit uygulanabilecek fiyat sınırını 20 bin TL'den 40 bin TL'ye yükseltti. Yenilenmiş cep telefonlarında ise tutar sınırı olmaksızın 12 ay taksit imkânı getirildi.

Ticaret Bakanlığı, perakende işletmelerin tüketicilere yönelik taksitli satışlarında yeni düzenlemeye gitti.

15 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, cep telefonu satışlarında taksitlendirme koşulları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararlarıyla uyumlu hâle getirildi.

Sıfır cep telefonlarında yeni sınır

Düzenlemeye göre sıfır cep telefonlarında 12 ay taksit uygulanabilecek fiyat sınırı 20 bin TL'den 40 bin TL'ye çıkarıldı.

Buna göre, fiyatı 40 bin TL ve altında olan sıfır cep telefonlarında 12 ay, 40 bin TL'nin üzerindeki telefonlarda ise 3 ay taksit uygulanabilecek.

Yenilenmiş telefonlarda tutar sınırı kaldırıldı

Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonlarının satışında ise herhangi bir fiyat sınırı olmaksızın 12 aya kadar taksit imkânı sağlandı.

Kredi kartıyla yapılan alışverişleri kapsamıyor

Düzenleme, perakende işletmelerin senetli satış gibi doğrudan tüketiciye sunduğu taksitli satış yöntemlerini kapsıyor.

Kredi kartı ve alışveriş kredisiyle yapılan satışlarda ise BDDK tarafından belirlenen taksit ve vade sınırları geçerli olmaya devam ediyor.

Dolayısıyla yeni düzenleme, cep telefonlarının kredi kartıyla 12 taksitle satın alınabileceği anlamına gelmiyor.

Diğer ürünlerde taksit süreleri değişmedi

Elektronik eşya, tablet bilgisayar, televizyon, elektrikli ev aletleri, mobilya, yurt içi turizm ve seyahat harcamaları, taşıt ve kuyum satışlarında mevcut taksit ve vade sınırları korundu.

Ticaret Bakanlığına yeni yetki

Yönetmelik değişikliğiyle Ticaret Bakanlığına, konut satışları hariç olmak üzere perakende işletmelerin tüketicilere yönelik taksitli mal ve hizmet satışlarında taksit sürelerini belirleme ve ilave sınırlamalar getirme yetkisi verildi.

Bakanlık, BDDK tarafından taksitli satışlara ilişkin alınacak yeni kararlar doğrultusunda gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmeye devam edileceğini bildirdi.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar