HAFTANIN ARDINDAN VE GELEN HAFTAYA BAKIŞ…

Borsa İstanbul dünya borsalarında da yaşanan İngiltere merkezli Covid-19’un varyasyonu etkisiyle satışlarla başladı ve 1368 seviyesi test edildi. Bir kar realizasyon beklentisi böylece kısa vadeli bir satışla giderilmiş oldu. 24 Aralık Perşembe günü yapılan TCMB faiz kararı toplantısından beklentinin üst sınırında 200 baz puanlık faiz artırımıyla politika faizinin %17,00’ye yükseltilmesi, BİST100 endeksinin 1438 puana kadar yükselmesini sağladı. Perşembe ve cuma günü yurtdışı piyasalarının çoğunun Noel tatilinde olması etkisiyle yerlilerin hakimiyetinde bir piyasa gördük. BİST100 endeksi geçtiğimiz hafta yaşanan %2,8’lik yükselişe göre hız keserek haftayı %1,26’lık yükselişle 1426 puandan kapattı. Böylelikle ay başından beri gösterdiği performans %11,10 oldu. Özellikle TCMB faiz kararı sonrasında, geçtiğimiz haftayı 7,62 sınırında kapatan Dolar/TL bu haftayı 7,55’ten kapattı. Yurtdışı piyasaların kapalı olmasının etkisiyle sınırlı bir düşüşle 5 Yıllık CDS de 331’den 320’ye indi. Yılın son haftasında veri akışı açısından salı günü güven endeksini, perşembe günü de dış ticaret dengesi ile PPK toplantı tutanaklarını takip edeceğiz.

20/25 Aralık Gerçekleşen Önemli Başlıkları:

TCMB Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltilmesine karar vermiştir.

Küresel ekonomiye dair veriler üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. 

Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret etmektedir. Ancak, artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır. 

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. 

Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. 

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir. 

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. 

FAİZ KARARI ÜZERİNE GÖRÜŞLERİMİZ

Piyasaları pozitif yönlü şaşırtmaya devam eden Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırarak %17,0’ye yükseltti. Piyasanın ve BİZİM beklentimiz sırasıyla %16,5 ve %16,25 seviyesindeydi.TCMB’nin güçlü parasal sıkılaştırma adımlarının devamını piyasalar ve ekonomi açısından destekleyici görmekteyiz. Alınan tedbirler sayesinde önümüzdeki dönemde Türk Lirası varlıklarda pozitif etki yapmasını bekliyoruz. Yeni politika faizi seviyesine göre para piyasası faizi beklenen enflasyona göre %4,6, gerçekleşmiş enflasyona göre %2,9 reel getiri sunmaktadır. Yukarıda sizlerle paylaştığımız TCMB’nin faiz oranlarına yönelik basın duyurusunda enflasyon konusunda gerçekçi tespitlere yer verilmiştir:“Yüksek kredi büyümesinin gecikmesi etkisiyle desteklenen iç talep koşulları”, “Uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki artış”, “Döviz kurundaki artışın birikimli maliyet etkisi”, “Beklentilerde ve fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulma” enflasyon görünümünü olumsuz etkileyen gelişmeler olarak sunulmuştur.


Bu risklere karşı çözüm olarak ve 2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine ulaşmak için politika faizinde 200 baz puanlık güçlü bir parasal sıkılaşmaya gittiği görülmüştür.
Merkez Bankası’nın bu adımları Türk Lirası’nın değer kazanmasını hızlandıracak ve enflasyonun 2021 tahmin hedefi olan %9,4’e yakınsamasını sağlama ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Yukarı yönlü riskler bu sıkılaştırma adımları sayesinde baskılandığını söyleyebiliriz.TCMB’nin sıkı para politikasını 2020 yılı boyunca devam ettirmesi halinde doların Türk Lirası’na karşı 7,50 – 7,00 bandına gerilemesini, Döviz Tevdiat Hesapları’nda çözülmeyi ve buna bağlı olarak da Merkez Bankası rezervlerinde artış bekleriz. Sürecin uzunluğu yüksek borçlu şirketler adına orta vadede kredi yenileme maliyetlerini yükseltmesi nedeniyle zorlu bir sürece işaret edebilir.

Merkez Bankası, reeskont ve avans faizlerini yükseltti.

TCMB reeskont ve avans faizlerini sırasıyla %9 ve %10 seviyelerinden %15,75 ve %16,75’e çıkardı.

TURKBESD Kasım ayı beyaz eşya sanayi verilerini yayınladı. İç pazar satışları yıllık %20 ihracat yıllık %15 artış gösterdi.

TURKBESD Kasım ayı beyaz eşya sanayi verilerini yayınladı. Buna göre, Kasım ayında beyaz eşya iç pazar satışları (6 ürün grubu) yıllık bazda %20 artış ile 590 bin adet olarak gerçekleşirken, 11A20 satış hacmi yıllık bazda %16 artışla 7.27 milyon adete ulaştı. İç talepteki büyüme hızını kaybetse de Kasım ayında da devam etti. Beyaz eşya ihracat hacmi ise Kasım ayında 2.34 milyon adet ile yıllık bazda %15 büyüme gösterdi. Ocak-Kasım döneminde ise beyaz eşya ihracat hacmi yıllık bazda %3 düşüşle 19.7 milyon adete ulaştı. İhracat 2019 seviyelerine yaklaşmaya devam etti. Kasım ayında beyaz eşya üretim hacmi ise güçlü iç talep sayesinde yıllık bazda %15 artışla 2.9 milyon adete ulaşırken, 11A20 üretim hacmi %1 artışla 26.4 milyon olarak gerçekleşti.

 

Goldman Sachs: Türk Lirası için tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Ancak TCMB’nin rezervleri yeniden inşaa etme planlarının kurdaki kazanımların zamana yayılmasına yol açabileceğine de işaret etti. ABD Doları/Türk Lirası paritesi için 3, 6 ve 12 aylık tahminlerini daha önce 7,75, 8,00 ve 9,00 olarak açıklamış olan Goldman Sachs bu tahminlerini 7,50, 7,75 ve 8,00 olarak güncellendi.

Moody’s: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2021 yılı yayın takviminde Türkiye için iki planlı değerlendirme tarihini 4 Haziran 2021 ve 3 Aralık 2021 olarak açıkladı. Moody’s ayrıca İstanbul ve İzmir için de 11 Haziran 2021 ve 10 Aralık 2021 olmak üzere iki değerlendirme tarihi belirledi.

Fitch Ratings: Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörü Aurelien Mourgues yaptığı değerlendirmede, Türk bankalarının faaliyet ortamının koronavirüs sonrasında da zorlu kalacağını belirterek, varlık kalitesinin 2020’de zayıflayacağını tahmin etti. Kurum, Türk bankalarının takipteki alacak oranının %6-6,5 aralığına yükselmesini öngörürken, yeniden yapılandırılan kredilerin de oranını gözlemleyeceğiz. Bu oranın artacağını düşünüyoruz” dedi.

Hizmetlerdeki KDV indirimleri Mayıs 2021’e uzatıldı.

Aralık sonuna kadar geçerli olacak ve birçok hizmet grubunda katma değer vergisini %18’den %8’e veya %1’e indiren indirimler 31 Mayıs 2021 tarihine uzatıldı. Yolcu taşımacılığı, turizm, lokanta, yeme-içme, bakım ve onarım, terzilik, işyeri kiralama ve organizayon gibi hizmet grupları indirimden yararlanmaya devam edecek.

Kısa çalışma başvuru süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 23. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde, Covid-19 nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebep gerekçesiyle, 31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, anılan Kanunun ek 2. maddesi kapsamındaki uzatma süresiyle sınırlı kalmaksızın 29 Haziran 2020 tarihli ve 2706 sayılı Cumhurbaşkanı kararında belirtilen esaslar çerçevesinde, 26 Ekim 2020 tarihli ve 3134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan iki aylık süreden sonra başlamak üzere 28 Şubat 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Takasbank Merkezi Risk Yönetimi tarafından, mevcut piyasa koşulları dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda, mevcut Risk Parametreleri 22/12/2020 itibariyle güncellenmiştir. Değişiklik olanlar kırmızı ile gösterilmiştir.

TCMB, 18 Aralık ile biten haftaya ait yurtdışı yerleşiklerin MK portföy gelişmelerini açıkladı.

Hisse senedi portföylerine 244,0, milyon Dolar’lık giriş gerçekleşti. Yabancı stokundaki hisse senetleri 26.426,7 milyon Dolar seviyesine yükseldi. Son 1 aylık dönemde hisse senedine 997,1 milyon Dolar giriş gerçekleşti. DIBS portföyüne de 1.661,8 milyon Dolar’lık (repo dahil) giriş gerçekleşti. Son 1 aylık dönemde DIBSde repo dahil 1.920,9 milyon Dolar giriş gerçekleşti. Yılbaşından beri baktığımızda ise Hisse Senetlerinden 4,42 milyar Dolar ve DIBS’den de 4,53 milyar Dolar sonuç olarak toplamda 8,95 milyar Dolarlık çıkış gerçekleşti.

İMALAT SANAYİ KAPASİTE KULLANIM ORANI (KKO)

2020 yılı Aralık ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1736 işyeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirilmiştir. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 75,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 75,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ

2020 yılı Aralık ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1736 işyerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirilmiştir. 2020 yılı Aralık ayında RKGE, bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 106,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 3,0 puan artarak 110,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) 2020 yılı Aralık ayında FHGE, bir önceki aya göre 4,0 puan azalarak 154,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu FHGE’yi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE’yi azalış yönünde etkilediği gözlenmektedir.

2020 yılı Aralık ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre “Finans ve Sigorta Faaliyetleri” sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, “64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” ve “65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)” sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 3,3 ve 16,3 puanlık azalış olduğu görülürken, “66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler” sektöründe 2,9 puanlık artış olduğu gözlenmektedir.

 

ULUSLARARASI PİYASALAR

Çin Merkez Bankası gösterge faiz oranını değiştirmeyerek %3,85 olarak korudu.

Japonya‘da kabine, 2021 mali yılı için rekor büyüklükteki bütçeyi onayladı. Bütçe 2020 mali yılına göre %3,8 artışla 106,6 trilyon yen olarak belirlendi. Bütçede genel harcamaları 66,9 trilyon Yen ayrıldı, bu harcamaların içinde sosyal güvenlik için 35,8 trilyon Yen ve koronavirüs ile mücadele için 5 trilyon Yen yer aldı.

Trump, ABD Kongresi’nin onayladığı 892 milyar Dolar büyüklüğündeki yeni Covid-19 yardım paketi üzerinde değişiklik yapılmasını isteyerek tek sefere mahsus olmak üzere herkese ödenmesi öngörülen  kişi başına 600 dolar verilmesinin 2000 dolara çıkarılmasını istediğini bildirdi. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Trump’ın çağrısını kabul etti. Ancak Cumhuriyetçiler miktarın arttırılmasına itiraz ederek yardım paketi değişikliğini reddetti. Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Amerikalılar’a ödemelerin arttırılması için Pazartesi günü oylama yapacaklarını açıkladı.

Trump, Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle yaptırımların önünü açan ve 740 milyar Dolarlık savunma bütçesini içeren 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısını veto etti. Yasa tasarısı, Kongre’ye yeniden gönderilecek. Trump’ın veto hamlesi, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasının önünü kapatmayacak.

ABD’de açıklanan GSYH verisine göre; ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde piyasa beklentisinin hafifi üzerinde %33,4 düzeyinde büyüdü.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 19 Aralık’ta sona eren haftada 89 bin düşüşle 803 bine geriledi.

Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit sonrası ticaret anlaşmasını tamamladı. Tamamlanan anlaşmanın onay için İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’ e gönderileceği belirtildi.

BORSALAR

Borsa İstanbul’da endeksler arasında BİST Tüm-BİST100 endeksinin geçen hafta negatif ayrıştığını görmüştük. Bu hafta bunu telafi ederek %1,84’lük yükselişle en yüksek getiri yapan endeks oldu. BİST Banka endeksi TCMB toplantısı öncesi haftayı %2,9’luk bir performans ile kapatmıştı. Bu hafta TCMB’den beklenti üstü faiz artırımı sonrasında kar realizasyonuna uğrayarak -0,32’lik düşüş performansı gösterdiğini gördük. BİST100 endeksi %1,26’lık yükseliş performans gösterirken %0,97’lik yükselişle BİST30 takipteydi.

Önceki hafta ABD piyasalarının hepsinin pozitif tarafta kapattığını izlemiştk. Bu Kısa Noel haftasında   her ne kadar hala 900 milyar Dolarlık mali pakette kongreden geçse de Trump yardımın 600 dolardan 2000 dolara artırılması talebiyle onaylamadı. Sonuç bu haftaya kalmış görünüyor. Aşı ve Covid-19 gündemden düşmeden devam etmekte. Haftalık bazda endeksler -%0,21 ile %0,07 arası performans gösterdiler.

Avrupa piyasalarında Brexit belirsizliği ve Covid-19’un yeni varyantının İngiltere’de ortaya çıkmasıyla sert satışlarla başlamasına rağmen, haftanın sonuna doğru DSÖ tarafından yapılan sakinleştirici açıklamalara Brexit’in uzlaşıyla sonuçlanması yaraların çoğunu sardırttı. Milano’nun 0,7’lik yükselişle pozitif ayrıştığını görürken FTSE100 -0,41 ile en çok düşen piyasa oldu.

Asya’da Çin önceki haftayı %2,27’lik yükselişle kapatmıştı bu haftada 0,84 yükseliş gösterdi. Japonya’da Topix endeksi geçen hafta haftayı %0,63 kazanç ile tamamlamıştı. Bu hafta olumsuz haber akışlarından etkilenerek -0,83’lük düşüş gösterdi.  

 

 

BİST30 KAZANDIRANLAR KAYBETTİRENLER (HAFTALIK)

BİST100 TEKNİK İNCELEME

Geçtiğimiz haftadaki yorumumuzda “Pazartesi günü GAP’li açışışla haftaya başlayarak 1377 puanın üstünde açtığımızı ve haftanın tamamını bu seviyenin üstünde 1390-14010 puan bandında geçirdiğimizi, 60dk grafikte yer alan 1405 puanda bulunan Fibo direncinin hemen üstünde 1408 puandan haftayı tamamladığımızı, ara dirençler için 1415 ve 1433 seviyelerine işaret ederken, 1390 altındaki destek 1372 puan seviyesinde” olduğunu söylemiştik.  21 Aralık Pazartesi bu sefer de Covid-19 haberleriyle aşağı yönlü GAP’li açılış yaptık ve bir önceki hafta 1371’de bıraktığımız GAP’i 1368 görerek kapattık. Peşinden kademeli yükselişlerle önce 1411 seviyesi aşıldı daha sonra 1438 seviyesi ile fibo 61,8 seviyesi olan 1441’e çok yakınsadık. Peşinden cuma gününü hafif satıcılı geçirerek 1426 seviyesinden haftayı tamamladık. Haftalık bazda da, günlük bazda da baksam grafiklerde 1441 seviyesi önemli fibonacci direnci olarak karşıma çıkmaktadır. Hareketin devamlılığı için bu seviyenin aşılması gerekmektedir. Başarabilirsek sırasıyla 1453/1473/1487 ve 1539 seviyeleri direnç olarak çalışması beklenebilir. Desteklerimiz ise sırasıyla 1411/1391/1367’dir. 1370 altı kapanışlar satışların derinleşmesine sebebiyet verebilir.

2010 yılından 2020 yılına kadar yaşanan beş kuvvetli yükseliş hareketi ile 2020 yılı içinde endeksin son iki zirve yükselişinin yani yedi  hareketin ortalama sapma tablosu ile 25/12/2020 ve 18/12/2020 kapanış ortalamaları sapması aşağıdadır. Tablodan da anlaşılacağı üzere geçen haftaya göre 20 haftalık ortalamada 1 puanlık iyileşme olurken uzun vadeli 200 ve 100 haftalık ortalamalarda 1 puanlık kötüleşme yaşanmıştır.