HAFTANIN ARDINDAN VE GELEN HAFTAYA BAKIŞ

Ocak 2021 Enflasyon Raporu açıklandı.

TCMB Başkan Naci Ağbal yüksek faiz ve güçlü Türk lirası sinyali verdi.

Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunda 2021 ve 2022 enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 9,4 ve yüzde 7,0 seviyelerinde sabit tuttu. Raporda sıkı para politikasına uzun süre devam edileceği ve gerekirse ilave sıkılaşmaya gidilerek hedeflere yakınsanacağı vurgulanıyor.
2020 yılı enflasyon durum tespiti:

Tüketici enflasyonunun 2020 yılı Eylül ayındaki yüzde 11,75 seviyesinden yüzde 14,60’a yükselmesinde temel mal ve gıda grupları belirleyici olmuştur. Bu dönemde temel mal grubunun yıllık enflasyona katkısı 1,46 puan artışla 4,71 puana ulaşırken, gıda grubunun katkısı 1,33 puanlık yükselişle 4,69 puan olmuştur. 2020 yılında altın fiyatları da sepet içindeki düşük payına rağmen enflasyona 0,96 puanlık yüksek bir katkı yapmıştır. Öte yandan, enerji ile alkollü içecek ve tütün grupları toplam 0,73 puanlık katkıyla tüketici enflasyonunu önemli ölçüde sınırlamıştır.

Üretici ve Tüketici Enflasyonu Neden Farklılaşıyor?

Üretici fiyatları tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü baskılara ilişkin bir gösterge olsa da iki fiyat birbirinden önemli oranda farklılaşabilmekte ve aralarındaki geçişkenlik çoğu zaman birebir olmamaktadır. Bununla birlikte, üretici ve tüketici enflasyonunun tarihsel ortalamalarının uzun dönemde birbirine yakınsadığı görülmektedir. Nitekim Yİ-ÜFE’nin yıllık değişiminin Ocak 2004 – Aralık 2020 ortalaması yüzde 10,2 iken bu rakam TÜFE için yüzde 9,6 civarındadır.

Enflasyon Raporu Varsayım Güncellemeleri:

Değerlendirmemiz:

Uluslararası ham petrol fiyatlarında daha belirgin olmak üzere ABD doları cinsinden ithalat fiyatlarına ilişkin varsayımlar yukarı yönlü güncellenmiştir. IMF 2021 Ocak raporunda da yüzde 20’lik bir artış ön görülmektedir. Bununla paralel bir çizgide değişikliğe gidilmiştir.

İşlenmemiş gıda fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası fiyatların son dönem eğilimleri dikkate alınarak 2021 yılı için gıda enflasyonu varsayımı bir miktar yukarı yönlü güncellenmiştir. Bu bağlamda yüzde 1’lik bir yukarı revizyon ile 10,5’ten 11,5’e yükseltilmiştir. Emtia piyasasında özellikle 10 yıllık düşüş trendinden çıkış ve kuraklık ihtimalleri bu seviyede daha da yukarıların görülmesi beklenebilir.

Yeni yönetimin sıkı politika duruşuna rağmen, güçlü büyüme beklentisi 9,4’lük enflasyon hedefi açısından risk unsuru oluşturmaktadır. Ocak ayı enflasyon beklenti anketinde cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 11,15 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10,84 iken, bu anket döneminde yüzde 10,53 olmuştur.

Bu bağlamda bizim beklentimize göre 10,5-11 bandında bir aralıkta gerçekleşme ihtimalini daha gerçekçi görmekteyiz.

25 Ocak haftasında Türkiye’de açıklanan seçili veriler aşağıdaki gibidir:

HAFTALIK DEĞERLENDİRME:

Yine bir ocak ayının son haftası ve borsalarda (türbülans) sert satışlarla karşı karşıyayız. Son iki haftadır yayınlarımda hep dikkat çekmeye çalıştığım olumlu beklentilerin yeterince fiyatlandığı, aşırı iyimserlik ve iyi gelen bilançolara gelen satışların (IBM, INTEL, ARCLK vb.) piyasa üzerinde satış riski oluşturabileceği beklentimin gerçekleşmeye başladığı bir haftayı geride bıraktık. Hafta başında IMF’nin, 2021 yılına ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 5,2’den yüzde 5,5’e çıkarmasına karşın, başlıca dünya borsalarında, etkisini hafta boyunca sürdüren satışlarla 26 Ekim 2020 haftasından bu yana en yüksek haftalık değer kayıpları görüldü. Dünya Borsa Endeksleri’nde haftalık bazda yüzde 3-6 arası düşüşlerle karşılaştık. Bu düşüşten Borsa İstanbul Endeksleri de nasibini almış oldu.  Haftanın önemli gündem maddesi FED toplantısı ve Game Stop hisselerinde yaşanan büyük açıkçı sıkıştırma spekülasyonu oldu. Bu spekülasyonda internet üzerinden organize olan Robinhood platformlarını kullanarak organize hareket eden küçük yatırımcı gurubunun açık pozisyon taşıyan hedge fonların üzerine bir atak yaptığı görüldü. Bazı piyasa analistlerinin değerlendirmesine göre bu ataklarda hedge fonlar tarafında piyasada 70 milyar dolar dolayında zarar oluştuğu bilgileri görüldü. Bazen büyük başarı olarak görünen bu tür hareketlerin, piyasa için siyah kuğu olarak adlandırabileceğimiz sistematik risk oluşturabilecek hareketleri tetikleyebilir. Son günlerde gerçekleşen düşüşlerin arkasında bu risk algısının oluşması yatabilir. Aynı zamanlarda Morgan Stanley, bu hafta yayınladığı müşteri notunda pazartesi ve salı günlerinin hedge fonların hisselerden son 10 yıldaki en büyük çıkışı yaptığı beş gün arasında olunduğunu belirterek, “Fonlar sadece kısa pozisyonlara yönelmedi, pazardaki pozisyonlarını azaltmak için de hisse satıyorlar” ifadelerinin kullanılması benim için piyasada risklerin arttığına dikkat çekmektedir.

Fed’in ocak ayı toplantısı, beklentiler doğrultusunda geçti. Fed, politika faizini değiştirmeyerek 0-0,25 aralığında sabit bıraktı ve varlık alımıyla ilgili sözle yönlendirmesinde değişikliğe gitmedi. Ekonomik faaliyet ve istihdamın toparlanma hızının son aylarda yavaşladığını belirten Fed, ekonominin gidişatının aşılamadaki ilerleme de dahil olmak üzere büyük ölçüde Kovid-19 salgınının seyrine bağlı olacağını yineledi. Janet Yellen, Senatodan aldığı onayın ardından yemin ederek Hazine Bakanlığı görevine başladı.

25 Ocak haftasında Borsa İstanbul 1556,57-1431,32 puan atalığında dalgalandı. En yüksek seviye pazartesi test edilirken, en düşük seviye perşembe günü sabah saatlerinde görüldü. Cuma günü yurt dışında yaşanan sert satışlarında etkisiyle 1473,45 seviyesinden haftalık bazda yüzde 4,47 düşüşle tamamlamış oldu. En kötü performans yüzde 5,81’lik düşüş ile BİST Banka Endeksi’nden gelirken BİST100 dışı hisseler endeksi göreceli olarak yüzde -0,95’lik düşüş ile en az hasar alan endeks oldu. Dolar/TL haftayı 7,26-7,43 bandında geçirirken haftayı 7,31 seviyesinden tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i  323,71 seviyesinden 313,91 düzeyine geriledi.

Bu hafta açıklanan verilere göre ABD ekonomisi, 2020’nin dördüncü çeyreğinde piyasa beklentilerine paralel yüzde 4 büyürken, aralıkta kişisel gelirler yüzde 0,6 ile beklentilerin oldukça üzerinde arttı.  ABD Endeksleri de haftalık bazda yüzde 3 üzerinde değer düşüşleri gösterdi. DXY tarafında hafif güçlenme gözlemlendi.

Avrupa piyasaları Kovid-19 salgınının negatif etkileri ve aşı tedarik belirsizlikleri etkisi altında satış ağırlık bir seyir izledi. Haftalık bazda Almanya’da DAX endeksi yüzde 3,18, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 4,30 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,88 değer kaybetti. Gelecek hafta perşembe günü BoE’nin faiz kararı takip edilecek. Analist beklentileri, BoE’nin faiz oranlarında değişikliğe gitmesi şeklinde. Geçtiğimiz hafta Euro, Dolar karşısında 0,25 değer kaybederken, Pound dolar karşısında 0,96 prim kazandı.

Asya borsalarında, Kovid-19 salgınında artan vaka sayılarına paralel olası ek kısıtlama ihtimaliyle hafta boyunca satıcılı bir seyir hakim oldu. Çin/ABD geriliminin belirsizlikleri piyasaları negatif etkiledi.

Bu gelişmelerle bu hafta, Japonya’da TOPIX endeksi yüzde 2,58, Çin’de Şanghay CSI300 endeksi yüzde 3,91 ve Güney Kore’de KOSPI endeksi de yüzde 5,23 azalış kaydetti. Dolar, Yen karşısında geçtiğimiz hafta yüzde 0,88 değer kazanırken, Offshore yuan da dolara karşı yüzde 0,75 değer kaybetti.

Endeksler bu yılki kazanımlarını geri vermeye hatta eksiye geçmeye başladılar.  BIST100’de getiri 20 Ocak tarihinde yüzde 6,22’ye kadar çıkmıştı ancak Ocak ayını yüzde -0,22 düşüşle tamamladı. En kötü performans yüzde -3,32 ile BOVESPA’dan gelirken, en iyi performans yüzde 2,7 ile Çin’in CSI300 endeksinden geldi. Artı tarafta kalan diğer endekste yüzde 0,32’lik performansıyla NASDAQ oldu.

2 Kasım 2020’de başlayan küresel yükselişte Ocak 2022 sonu itibariyle değerlendirdiğimizde endekslerin yüzde 12,2 ile yüzde 29,98 prim yaptığını görmekteyiz. En iyi performansı gösteren endeks BİST100 olurken en zayıf performans S&P500’den geldiğini izledik.

Bu hafta yurt içinde gözler enflasyon verilerinde olacak.

Gelecek hafta yurt içinde çarşamba günü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) veri açıklanacak.  Bu konuda Reuters tarafından yapılan anket çalışmasına göre detaylı tablo aşağıda görülmektedir. Aylık TÜFE beklentisinin yüzde 1,40 olurken yıllıkta enflasyonun yüzde 14,68 gerçekleşmesi beklenmektedir. Ankete katılıp tahmin yapan kurum sayısı 14’tür. Aylık enflasyonda en düşük beklenti yüzde 1, en yüksek beklenti yüzde 2 olarak tahmin edilmiştir. Reuters’ın akıllı tahmin modellemesine göre beklenti yüzde 1,457 olmuştur. Yıllık tahminde ise en düşük tahmin yüzde 14,20, en yüksek tahmin yüzde 15,33’tür. Reuters’ın akıllı tahmin modellemesine göre beklenti yüzde 14,72 olmuştur.


FOREKS ENFLASYON ANKETİ

Ekonomistlerin Ocak ayı TÜFE tahmini yüzde 1,53 artış yönünde oluştu. Foreks’in 18 banka/kurum ekonomisti ile düzenlediği ankete göre, TÜFE’de Ocak ayı ortalama tahmin yüzde 1,51 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 14,80, ortalama ise yüzde 14,78 olarak gerçekleşti. TÜFE’de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 2,15 ve yüzde 1,00 şeklinde oluşurken, yıllık tahminler aynı sıralama ile yüzde 15,35 ve yüzde 14,20 oldu.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi‘ne katılan ekonomistler, ocak ayında TÜFE’nin yüzde 1,48 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,48) göre bir önceki ay yüzde 14,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 14,75’e çıkacağı hesaplanıyor.

Enflasyon Teknik Görünüm: TÜFE’yi teknik açıdan inceleyip projeksiyon yaptığımızda yüzde 15,73 seviyesinde dengelenme yaşamasını beklemekteyiz. Bu bölge yüzde 8,5’lerden başlayan kanalın üst bandı olurken aynı zamanda fibonacci projeksiyonunun yüzde 38,20 hedefi olan yüzde 15,73’i göstermektedir. TCMB tarafından atılan sıkılaştırma adımlarının bu bölgede sonuç vermeye ve enflasyonu kısa vadede dengelemesini bekleriz. Dönüş sırasında enflasyonun 12,8/13 bandında düşüşe direnç göstermesi beklenebilir. TCMB’nin 2021 sonu enflasyon hedefi yüzde 9,4’iken, bizim  yıl sonu hedefimizin alt bandı yüzde 10,65 seviyesinde bulunmaktadır.

TCMB, 22 Ocak ile biten haftaya ait yurtdışı yerleşiklerin MK portföy gelişmelerini açıkladı.

TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, 18 – 22 Ocak haftasında ise, hisse senetlerinde -117,7 milyon dolarlık net satış, DİBS’te ise 33,4 milyon dolarlık net alış yaptılar. Dolayısıyla, yabancıların 18 – 22 Ocak arası haftalık işlemleri -84,3 milyon dolar net satış olarak gerçekleşmiştir.

Arçelik’in 2021 yılı konsolide ciro büyüme beklentisi yaklaşık % 20

Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor:
2021 Beklentiler
Ciro: Türkiye (TRY) yüzde 15-20 büyüme
Uluslararası (FX) > yüzde 5 büyüme
Konsolide (TRY) Yaklaşık yüzde 20 büyüme
Karlılık: EBITDA Margin Yaklaşık yüzde 11.0
İşletme Sermayesi/Ciro: Yaklaşık yüzde 25
Yatırım Harcamaları: Yaklaşık EUR 220 mio.
Arçelik (ARCLK)  1,163 milyon TL net kâr açıkladı. Net kar yıllık bazda yüzde 385 artış gösterirken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 14 arttı. Şirket 12 aylık dönemde 2.847 milyon TL net kar açıklayarak geçen yıla göre net karını yüzde 208 artırdı. Net kâr marjı yıllık bazda 5,9 puan artış göstererek yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti.

Garanti Bankası, 2021 yılında TL kredilerde daha normalize seviyede bir büyüme bekliyor.

Garanti’nin net karı 4. çeyrek 20’de 1,111 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Net kar bu çeyrekte çeyreklik yüzde 41 düşüş gösterirken, yıllık yüzde 9 daraldı. Banka 4. çeyrekte 320 milyon TL serbest karşılık ayırdı. Bankanın toplam serbest karşılık stoku 4.65 milyar TL’ye ulaştı. Sadece 2020’de banka 2.1 milyar TL serbest karşılık ayırdı. 4. Çeyrek 20 öz kaynak karlılığı yüzde 7.3 seviyesinde gerçekleşti (2020: yüzde 10.8). Bankanın ikinci aşama kredi portföyü son çeyrekte UFRS-9 kalibrasyonları nedeniyle 40 milyar TL’den 55 milyar TL’ye yükseldi. Ayrıca banka 4 milyar TL’lik bir takipteki kredi portföyünü aktifinden sildi.

BİST100 TEKNİK İNCELEME

HAFTALIK GRAFİK TEKNİK İNCELEME

Geçtiğimiz haftadaki yorumumuzda “Endeks haftayı 1508-1582 puan aralığında geçirip 1542’ten kapattı. Geçtiğimiz hafta için belirttiğimiz fibonacci hedefi olan 1542 üzerinde haftalık bazda kapanış yapmış olduk. Fibonacci fandan direnç olarak görünen 1594 seviyesine yakın olan 1582 test edilerek bu seviyede test edilmiş oldu. Bu hafta için haftalık bazda destek seviyelerimiz 1508/1498 bölgesi olurken önemli direncimiz 1582’de bulunmaktadır. 1542 seviyesinin geçilememesi ve 1498’inde kırılması gevşeme sürecinin 1443’e kadar devam etmesi beklenebilir.” demiştik.

Endeks haftayı 1556/1432 aralığında satış ağırlıklı geçirdi. Daha önceki yorumumuzda belirttiğimiz 1443 seviyesinin altına kadar sarkıp fibonacci fandan destek buldu. Yine geçen haftaki yorumumuzda belirttiğimiz 1498 seviyesine kadar tepkidiğini gözlemledik. Haftayı da fibonacci düzeltme seviyemizin ilki olan 1467’nin üstünde 1473’de kapattık. Bu hafta için aşılması gereken bölge 1490-1500 sınırı üzerinde kapanış alamadığımız sürece satış baskısının devam etmesi beklenebilir. Desteklerimiz 1467 altına inilmesi durumunda 1443/1432/1412 bölgesidir. 1412 bölgesi hem fibonacciden hemde 13 haftalık ortalamadan destek konumunda bulunmaktadır. Kısa vade kuvvetli desteğimiz burası olduğu düşünmekteyiz. Aşağı sarkmalar 1395 seviyesine kadar gerçekleşebilir ama kapanışların bu bölge üzerinde olmasını bekleriz.

Günlük grafik açısından değerlendirdiğimizde; mavi ile çizi uzun vadeli trend kanalının alt bandında kapattığımız görülmektedir. Kapanışlar açısından gerçekleşen 1570 seviyesi tepesinden başlayan düşüş kanalının alt bacağından destek bulduk. Mavi trendin kapanış itibariyle kırılması durumunda düşen mor kanalın kısa vade hedefi 1395 seviyesidir.  1505/1515 aralığında bulunan 8/13/21 günlük ortalamanın altında kapmamız grafiğin görüntüsünü bozmaya devam etmektedir. Düşüş trendinden çıkış için düşen mor kanalın üst bacağı olan ve üç ağırlıklı ortalamanın geçtiği bölge olan 1505-1515 bandının üstüne çıkılması gereklidir. 1476’da bulunan 34 günlük ortalamnında altında kalınması eğilimin satış yönünde olduğuna işaret etmektedir. 1461 seviyesinin altında kapanışlarda desteklerimiz sırasıyla 1441/1431/1411/1395 seviyelerinde bulunmaktadır. 1515 üstüne çıkılmadıkça yükseliş trendinden bahsetmemiz mümkün olmayacaktır. Büyük resimde uzun vade ortalama ve fibonacci destekleri 1395/1340/1285’te bulunmaktadır.

Saatlik grafik açısından ilk aşılması gereken direnç 1490’da bulunan 21 barlık ortalamadır. Sonraki dirençler ise sırasıyla 1500/1508/1516/1526/1542 seviyeleriyken, 1582/1431 hareketinin fibonacci projeksiyonunun destek seviyeleri sırasıyla1466/1441/1423/1405/1395 seviyelerinde bulunmaktadır.

HAFTALIK DOLAR BAZLI GRAFİK İNCELEME:

Geçtiğimiz haftaki yorumumuzda “BİST100 endeksi Dolar bazlı günlük grafiğini incelediğimizde. Kapanış itibariyle 209,46’da bulunan 8 günlük ortalamanın altında 208,33’ten kapattık. Bu hafta için yükselen trend çizgisinin desteği 209,50 seviyesinde bulunmaktadır. Hem ağırlıklı ortalama hem de trend çizgisi altında kapanışlar devam ederse 202,44’de bulunan 21 günlük ortalama destek olacaktır. Bir alt fibonacci desteğimiz 195,45’te bulunmaktadır. Ana direncimiz 212,50 olmaya devam.” demiştik.

Gerçekleşmelerde 8 günlük ortalama bize direnç olmaya devam etti ve daha önce belirttiğimiz 195,45’te bulunan fibonacci desteğimize kadar çekildikten sonra 13 günlük ortalamaya kadar toparlandıktan sonra 21 günlük ortalamanın altınsa 202,59 seviyesinden kapandık. Bu hafta için dirençler 205-206 seviyeleri olurken destekler sırasıyla 195,45/190 seviyesinde bulunmaktadır. Hem fibonacciden, hem de 54 günlük ortalamanın geçtiği yer olmasından dolayı kısa vade en önemli destek 190 seviyesidir.

TÜRKİYE ETF’İ TEKNİK İNCELEME

Günlük grafikte de, haftalıkta da 28,46 direnç bölgesinden satış geldiğini gözlemliyoruz. Günlük grafikte 8 günlük ortalamadan sonra, 27,11’de bulunan 21 günlük ortalamanın altında kapatması bu ortalamayı direnç konumuna geçirmiş bulunmaktadır.  Kırmızı kanalın alt desteği fibonacci yüzde 61,8’de bulunan 26 dolar bölgesinden geçmektedir. Kısa vade önemli destek gibi görünse de 25,5 seviyesine kadar sarkmalar yaşayabilir. 27,5 önemli direnç bölgesidir.