PİYASALARA TEKNİK BAKIŞ

Sevgili yatırımcılar,

Ulusal100 endeksimiz dört aydır 93B seviyelerinden 125B seviyelerine doğru oldukça kuvvetli bir hareket ile yukarı geldiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu süreç içinde yukarı hareketin PARA GİRİSİ ile desteklenmediği gibi 2019 yılının başından sonuna kadar yılın genelinde ise NETTE para çıkışı ile ralli yaşandı.

Bankalara nette para girişi olmaksızın ve yukarı harekette ağır kalmalarına rağmen hatta para çıkışına rağmen nasıl oldu da bu kadar hızla yukarı gelebildik?

Elbette ki VIOP sayesinde çünkü viop da açılan LONG pozisyonlar sabit tutularak hatta hareket devam ederken arttırılırken, Spot THYAO’nun tetiklemesi ve karşılıklı işlemler (cep to cep) ile başlayan ralli yüksek hacimlere ulaşarak devam etti. Bu bahsettiğimiz 30B puanlık rallide en iyi kazandıran ve eski tepelerini yineleyen genelde alt grup kağıtlar oldular. Harekete bankalarda 110B’lerde kısmen para girişleri ile eşlik etmeye başlayabildiler. Bankaların harekete aynı ivme ile eşlik edememelerinin en önemli sebeplerinden birisi elbette ki sıcak para girişi olmaması ve açığa satış gibi yabancının çok fazla haz almadığı uygulamalar oldu.

Nihayetinden 20,900 $ / 124B seviyelerine yaklaştığımızda ise oyuna eşlik etmeyen yabancıların bu seviyelere yaklaştıkça satış tarafında görünmeye başlamaları ile ”fanus hava aldı” ve yatay aşağı satış baskılı bir seyre girilmiş olundu…XU30 Vadeli kontratlarda Ocak ayının başında 425B’lerde olan açık pozisyon sayısı endeks 124B’lere doğru ilerlerken 513B gibi tarihi seviyelere ulaştıktan sonra 124B – 120B bandına geri çekilirken 490B kontrata kadar düştüğünü görüyoruz.

Piyasa yukarı giderken APS (Açık kontrat sayısı) artması trendi destekleyen bir faktörken , fiyatın aşağı yönde bir harekete girdiğinde ise APS (Açık pozisyon sayısı) artmak yerine azalıyor olması da realizasyonların geldiğini göstermekte, her ne kadar NET olarak TREND bitti deme noktasında henüz olmasak da endeksi yukarı taşıyan ANA AKTÖRLERİN (TEB-İŞ YAT) pozisyon azaltıyor olması baskı oluşturmakta.

Selçuk Gönençler - Piyasalara Teknik Bakış

93B seviyelerinde süre gelen 124B seviyelerinde yorgunluk belirtileri göstermeye başlayan Ulusal 100 endeksimizin yukarı hareketine bundan sonra devam edebilmesi için geçmesi gereken oldukça kritik teknik direnç seviyesi 20,903 $ (125,500) olarak görünmekte eğer bu eşiği geçebilirsek yukarı hareketin 24,100 $ (142,000) seviyelerine doğru yeniden iştahlandığını görebiliriz, aksi halde geride bıraktığımız iki haftada test edip geçmeye çalıştığımız 20,903 $ eşiği geçilememesi durumunda 19,500 $ desteğine doğru satış baskısı içine girmesi ağırlıklı senaryo olabilir. Bu aşağı riskin bertaraf olması için teknik olarak ivedi 20,903 $ geçilmeli aksi halde 19,500 $ desteğine doğru satış baskısı göz ardı edilmemelidir.

Bu genel yoruma dayanak olan rakamlar takip edilirken özellikle son hafta ve aylarda hızlı yukarı hareket etmiş senetlerde pozisyonu olan yatırımcılar finansal kararlarını verirken stoploss kavramını göz ardı etmezler ise olası satış baskısı risklerini dolayısıyla da pozisyonlarını doğru yönetebilmiş olacaklarını ise hatırlatmakta fayda görüyorum.

USDTRY tarafına bakacak olursak da, 5,6800 seviyelerinden beri süre gelen trend son derece kritik bir eşik olan 5,9880 seviyesinde son bir haftadır oldukça önemli bir savaş vermiş olsa da, cuma günü gelen ABD datasını bahane ederek bu kritik eşiği beklentilerimiz doğrultusunda sert ve ivme ile yukarı geçtiğini gözledik. Yeni haftadan itibaren USDTRY için yukarı hareketin devamı adına 5,9880 / 5,9520 seviyeleri destek ve izsüren stoploss seviyeleri olarak notlarımızda olacağı gibi özellikle 5,9880’nin üstünde kalıcılığın devam etmesi yukarı akımı 6,0520 / 6,0780 – 6,1520’lere doğru trendde kalmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda 5,9880 – 5,9520 seviyelerinin altında günlük kapanışlar başlaması durumunda ise 5,93 / 5,9080’lere doğru bir düzeltme hareketinin gelebileceği ise sürecin doğru yerden okunması adına oldukça önemli teknik bir bakış olacaktır.

Selçuk Gönençler - Piyasalara Teknik Bakış

EURUSD paritesi 1,1180 – 1,1140 seviyeleri geçilmediği sürece ara ara tepkiler verecekse de 1,0920 / 1,0850 bandına doğru yatay aşağı hareketine devam etmesi teknik olarak önde duruyor. Keza DXY paritesinin 96,5 $ desteğini aşağı kırmadan yeniden yukarı yönelmesi EURUSD’nin yukarı gitmesine ve tepki hareketlerine dahi engel olmaya da devam edecek bir kuvvetli hareketin içinde görünmekte, DXY 96,5 $ desteğini aşağı kırmadığı sürece 99,5 $ – 100,2 $ seviyelerine doğru yukarı hareketine devam edebilir.

Selçuk Gönençler - Piyasalara Teknik Bakış

BRENT petrolü geçtiğimiz aylarda yukarı hareketi sırtında taşıyan kritik ve önemli kısa vadeli desteği olan 57 $ seviyesini VİRÜS sebebi ile aşağı kırmış oldu. Genel olarak 69 $ seviyelerinde 60 – 57 $ bandına doğru bir satış baskısı içine girebileceği teknik analiz çalışmalarımız neticesinde beklentilerimiz dahilindeydi ki VİRÜS ile 57 $ desteği bile kırılmış oldu.

Bundan sonrasında 54 $ seviyesinde bulunan son derece önemli ara yükselen trend desteğini takip ediyor olacağız eğer 54 $ üstünde geride bıraktığımız haftadaki güçsüzde olsa tutunma devam edebilir ise 58 $ – 60,8 $ bandına doğru bir tepki hareketi masaya gelebilir. Aksi halde 54 $ kırılması durumunda ise çok kuvvetli ve sert bir yapıda 50,8 $ seviyesi hatta 47 $ seviyeleri dahil hedef konuma gelmesi kısa vadeli Trading Stratejilerde muhakkak göz ardı edilmemelidir.

Selçuk Gönençler - Piyasalara Teknik Bakış

ALTIN için durum ise Kısa vade için 1480 $ seviyelerinden başlayarak ABD & İRAN gerginliği ile pik yaptığı 1611 $ çıkışının düzeltme sürecini yaşıyor. Bu süreçte 1532 – 1556 $ destekleri altına kayma olmadıkça oluşan bir kaç haftalık baskılı seyir yeniden 1589 $ – 1625 $ bandına doğru yukarı yönde bir harekete dönüşebilir. Bu yeniden yukarı yönde harekete dönüştü diyebilmek ve süreci doğru yerden okumak için Kısa vadeli 1532 $ seviyesi ana destek ve izsüren olarak notlarda olması sağlıklı bir teknik bakış olacaktır.

Selçuk Gönençler - Piyasalara Teknik Bakış

Yeni haftada tüm yatırımcılara huzurlu, sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.

Selam ve sevgilerimle…