Moodys’nin Kredi Notu İndirimiyle Sarsılan ABD Piyasaları, Dipten Gelen Alımlarla Toparlandı
Yeni haftaya Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle başlayan Amerikan borsalarında sert dalgalanmalar dikkat çekti. Kredi derecelendirme kuruluşunun not indirimi kararının ardından yatırımcılar ilk etapta riskli varlıklardan uzaklaşırken, özellikle ABD tahvil piyasasında yaşanan ani faiz artışları hisse senetleri üzerinde ciddi bir baskı yarattı.
30 yıllık tahvil faizleri %5’in üzerine çıkarak son dönemlerin en yüksek seviyelerini test ederken, 10 yıllık tahvil faizi de %4,5 seviyesini aştı. Bu durum piyasalarda “ABD’nin borçlanma maliyeti artacak” endişesini beraberinde getirirken, hisse senedi piyasalarında günün ilk yarısında sert satışlar görüldü.
Ancak seansın ikinci yarısında, faizlerin kısmen geri çekilmesi ve dip seviyelerden gelen alımların etkisiyle New York borsasında 3 ana endeks de toparlanmayı başardı. Böylece Moody’s kaynaklı baskı sınırlı kalırken, yatırımcıların yeni haber akışını fiyatlamaya geçtiği bir piyasa dinamiği izledik.
Öte yandan Moody’s’in not indirimi, zamanlaması açısından da oldukça dikkat çekici. Zira bu karar, ABD Kongresi’nin Başkan Donald Trump’ın sunduğu kapsamlı vergi indirimi planını onaylamasıyla aynı döneme denk geldi. Ekonomistler, söz konusu vergi yasasının önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’nin kamu borcuna 3 ila 5 trilyon dolar arasında ek yük getireceğini hesaplıyor.
Haber: EKOTÜRK Araştırma Analisti Büşra Bingöl