Avrupa borsaları günü düşüşle tamamladı

Avrupa borsaları, Orta Doğu'da devam eden jeopolitik gerilimlerin ve enerji arzına ilişkin endişelerin etkisiyle haftanın ikinci işlem gününü düşüşle tamamladı.
Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,85 değer kaybederek 542,26 puana indi.
Ülke bazında endekslerin performansı ise şu şekilde gerçekleşti:
- Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,12 düşüşle 23.434,65 puana geriledi.
- Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,76 azalarak 7.683,73 puana indi.
- İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,36 düşüşle 39.387,22 puana geriledi.
- İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,46 değer kaybederek 8.834,03 puan oldu.
Euro/dolar paritesi de TSİ 19.28 itibarıyla yüzde 0,32 düşüşle 1,152 seviyelerinden işlem gördü.
Piyasaları Etkileyen Faktörler
Küresel piyasalarda, Orta Doğu'da devam eden jeopolitik gerilimlerin uzun bir zamana yayılabileceği beklentisi ve enerji arz endişeleri, karışık bir seyri beraberinde getirirken, bu durum Avrupa borsalarına da yansıdı.
İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan çatışmalar sonrası, İran'ın beklentilerin aksine Hürmüz Boğazı'nı kapatmaması ve petrol fiyatlarının kısmen geri çekilmesi piyasaları kısmen desteklemiş olsa da, enerji fiyatlarına yönelik şartlar kırılganlığını koruyor. Bu durum, yatırımcıların temkinli duruşunu sürdürmesine neden oldu.
Fed ve BoE Kararları Bekleniyor
Öte yandan, bu hafta jeopolitik gelişmelerin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlar ve İngiltere Merkez Bankası'nın politika faiz kararı yatırımcıların odağında bulunuyor. Her iki bankanın da politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yatırımcılar, merkez bankalarının geleceğe yönelik para politikası sinyallerini yakından takip edecek.





