Avrupa borsaları kırmızıda: Endekslerde düşüş sürüyor
Avrupa borsalarında haftanın son işlem gününde negatif bir tablo dikkat çekiyor. Yatırımcıların gözleri, bugün açıklanacak olan Avro Bölgesi büyüme verilerine çevrilmiş durumda. Avrupa borsalarında açıklanacak büyüme verileri öncesinde negatif bir seyir izleniyor.
Avrupa hisse senedi piyasaları, haftanın ortasında yatırımcıların karşılaştığı belirsizlikler ve küresel ekonomik risklerin etkisiyle düşüş eğilimini sürdürüyor. Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,4 kayıpla 541,46 puan seviyesinde işlem görürken, Almanya'nın DAX 40 endeksi yüzde 0,6 azalarak 23.369 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,5 düşüşle 8.544,75 puan seviyesinde bulunuyor.
Avrupa'nın diğer büyük borsalarında da benzer bir tablo gözlemleniyor. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 düşerek 40.206 puana, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1 kayıpla 13.809,58 puana indi. Fransa'nın CAC 40 endeksi ise yüzde 0,3'lük bir düşüşle 7.811,87 puan seviyesinde işlem görüyor.
ABD'NİN TARİFELERİ VE JEOPOLİTİK GERİLİMLER AVRUPA'YI ZORLUYOR
vrupa piyasalarındaki bu gerilemenin arkasında birden fazla faktör yer alıyor. Analistler, ABD'nin uyguladığı tarifelerin Avrupalı üreticiler ve tedarikçiler üzerinde baskı yarattığını belirtiyor. Özellikle otomotiv sektörüne yönelik tarifeler ve karşılıklılık esasına dayanan ticaret önlemlerinin ertelenmesi, bölgedeki imalat aktivitesini olumsuz etkiliyor.
Buna ek olarak, Ukrayna-Rusya savaşı da bölgedeki ekonomik ve politik riskleri artırıyor. Bugün İstanbul'da düzenlenecek barış görüşmeleri, iki taraf arasında tansiyonun düşürülmesi için kritik bir adım olarak görülüyor. Ancak bu süreçte kalıcı bir çözüm bulunup bulunamayacağı belirsizliğini koruyor.
ALMANYA EKONOMİSİ YAVAŞLAMA SİNYALLERİ VERİYOR
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı tarafından yayınlanan aylık rapor, ülke ekonomisinin zayıflayan taleple karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde özel tüketim, yatırım ve ABD'nin tarifeleri öncesinde artan ihracat sayesinde yüzde 0,2 büyüdü. Ancak özellikle ihracata dayalı imalat sektöründe iş beklentilerinin düşük kalması nedeniyle yılın geri kalanında ekonomik yavaşlama yaşanabileceği öngörülüyor.
İNGİLTERE EKONOMİSİ BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ
İngiltere ekonomisi ise yılın ilk çeyreğinde daha olumlu bir tablo çizdi. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH), önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 ve yıllık bazda yüzde 1,3 artış göstererek beklentilerin üzerine çıktı. Ancak sanayi üretimi tarafında işler pek yolunda gitmiyor. Mart ayında sanayi üretimi hem aylık hem de yıllık bazda yüzde 0,7 geriledi. Öte yandan, İngiltere'nin dış ticaret fazlası ise mart ayında 3,7 milyar sterlin olarak açıklandı.
GÖZLER ABD VERİLERİ VE POWELL'IN AÇIKLAMALARINDA
Küresel piyasalarda bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak büyüme verileri yakından takip ediliyor. Analistler, Euro Bölgesi'nden gelecek büyüme verilerinin bölgenin ekonomik gidişatına ilişkin önemli ipuçları sunacağını belirtiyor.