Bakan Bayraktar: Somali’de petrol var ama rezervin büyüklüğü sondaj sonrası netleşecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Somali’de yürütülen enerji arama faaliyetlerine ilişkin değerlendirmesinde, bölgede petrol varlığına dair güçlü sinyaller bulunduğunu ancak ekonomik açıdan anlamlı bir rezerv olup olmadığının sondaj sonrası netleşeceğini söyledi.
Bayraktar, sismik verilerin umut verici olduğunu belirterek, “Petrol olduğunu tahmin ediyoruz ama rezerv ekonomik anlamda büyük müdür, bizim için anlamlı olacak mıdır, bunu sondajdan sonra söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Somali’deki potansiyelin ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik beklentilerin yüksek olduğunu vurgulayan Bayraktar, sürecin önemli bir sorumluluk taşıdığını dile getirdi.
Hürmüz Boğazı’ndaki krize de değinen Bayraktar, mevcut tablonun gerilimin bir süre daha devam edebileceğine işaret ettiğini belirtti. Buna karşın Türkiye açısından enerji arz güvenliğinde bir sorun öngörülmediğini ifade eden Bayraktar, doğal gazda Hürmüz’e bağımlılık bulunmadığını, petrolde ise bu hattın payının yaklaşık yüzde 10 seviyesinde olduğunu söyledi.
Enerji fiyatlarına ilişkin değerlendirmesinde Bayraktar, mevcut politikalarının yılda bir kez, beklenen enflasyon oranında fiyat güncellemesi yapmak olduğunu vurguladı. Ancak jeopolitik gelişmelerin bu dengeyi zorladığını belirterek yıl sonuna kadar ek bir fiyat artışı yapılmaması yönünde çalıştıklarını ifade etti.
Bayraktar ayrıca, eşel mobil sistemi kapsamında devletin yaklaşık 600 milyar liralık vergi gelirinden feragat ettiğini açıkladı. Vatandaşlara yönelik enerji desteklerinin de sürdüğünü belirten Bayraktar, konutlarda doğal gazın yüzde 45’inin, elektriğin ise yaklaşık yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını, toplam destek tutarının 620 milyar liraya ulaştığını söyledi.
Depolama tarafında ise Silivri ve Tuz Gölü tesislerinin ortalama yüzde 72 doluluk oranına sahip olduğunu belirten Bayraktar, Avrupa’daki doluluk oranlarının bunun tersine işaret ettiğini dile getirdi.
Türkiye’nin enerji üretiminde de önemli bir artış hedeflediğini aktaran Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda üretimin artırılacağını ve 2028’e kadar mevcut üretimin dört katına çıkarılmasının planlandığını söyledi. Bu artışla birlikte yerli gazın ulaştığı hane sayısının da 16-17 milyona yükselmesi hedefleniyor.
Yurt dışı enerji yatırımlarına da değinen Bayraktar, Türkiye Petrolleri’nin farklı ülkelerde arama faaliyetlerini genişlettiğini ve önümüzdeki dönemde yabancı şirketlerde hisse alımı yoluyla yeni bir stratejiye geçileceğini ifade etti.





