Sanayi, Ciro, GSYH (İng.), Perakende, ÖDD: Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

Haftanın son işlem gününde ekonomi ve siyaset cephesinde yoğun bir veri akışı yaşanıyor. Yurt içinde açıklanacak ödemeler dengesi, perakende satışlar ve ciro endeksleri takip edilecek. Küresel cephede ise İngiltere, Fransa, ABD ve Kanada'dan gelen siyasi ve ekonomik gelişmeler dikkat çekiyor.
TÜRKİYE GÜNDEMİNDE ÖNE ÇIKANLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Christian Stocker ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmeler masaya yatırıldı.
CHP Kurultayı’na ilişkin dava sürecinde, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, yetkili mahkemenin Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi olduğuna karar verdi. Bu karar sürecin seyrini doğrudan etkileyecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
KÜRESEL EKONOMİDE TANSİYON YÜKSELİYOR
ABD eski Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla 1 Ağustos 2025 itibarıyla Kanada'dan ithal edilen tüm ürünlere %35 oranında gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.
Trump ayrıca bakır ithalatına %50 oranında vergi getirme planlarının, enerji, savunma ve veri altyapısını doğrudan etkileyebileceğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump'ın Rusya-Ukrayna çatışmasının çözümü konusunda yaşanan tıkanıklık nedeniyle öfkeli olduğunu ve daha fazla esneklik beklediğini söyledi.
AVRUPA'DAN FİLİSTİN MESAJI: DEVLET TANINMALI
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Londra’daki ortak basın toplantısında, “İki devletli çözüm kaçınılmaz. Filistin Devleti’ni tanımalıyız” açıklamasında bulundu. Macron’un bu çağrısı, Avrupa’da artan diplomatik destek arayışlarının bir yansıması olarak görülüyor.
DOLARDA DALGALANMA SÜREBİLİR
Goldman Sachs analistleri, son dönemdeki görece sakinliğe rağmen, ABD dolarının yeniden riskli varlık gibi davranabileceğine dikkat çekti. Piyasalarda dalgalanmanın artabileceği uyarısı yapıldı.
FED CEPHESİNDE SERT TARTIŞMALAR
Fed Başkan Yardımcısı Christopher J. Waller, Fed bilançosunun küçülmeye devam etmesi gerektiğini ancak kriz öncesi seviyelere dönmenin gerekli olmadığını ifade etti.
CNN'in haberine göre, Trump yönetimi, Fed Başkanı Jerome Powell’a karşı yeni bir kampanya başlattı. Üst düzey yetkililer, Powell’ı federal yasaları ihlal etmekle ve Kongre’yi yanıltmakla suçladı. Bu suçlamaların odağında, 2,5 milyar dolarlık Fed genel merkezi tadilat harcaması yer aldı.
KÜRESEL NAVLUN FİYATLARI 4. HAFTADA DA DÜŞÜŞTE
ABD’ye yönelik kargo talebindeki düşüş, küresel konteyner taşımacılığı maliyetlerinde düşüşü beraberinde getirdi. Navlun fiyatları üst üste dördüncü haftada da geriledi.
PERU, BAKIR RİSKİNE RAĞMEN FAİZİ SABİT TUTTU
Peru Merkez Bankası (BCRP), Trump’ın bakır tarifesi tehdidine rağmen politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Banka, ekonomik istikrarın sürdürülmesi amacıyla bekle-gör politikası izliyor.

YURT İÇİ GÜNDEM
10.00
-
TCMB, Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi raporunu yayımlayacak. Forinvest anketinde beklenti 825 milyon dolar cari açık yönünde.
-
TÜİK, Mayıs ayına dair şu verileri paylaşacak:
-
Ciro Endeksleri
-
Perakende Satış Hacmi
-
Ticaret Satış Hacmi
-
Dış Ticaret Endeksleri
-
11.00
-
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mayıs ayı konaklama istatistiklerini açıklayacak.
GÜN BOYU
-
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Fiber Dönüşüm Protokolü ve Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı'na katılım sağlayacak.
-
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ASEAN 58. Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesindeki Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı 7. Üçlü Toplantısı'nda yer alacak.
YURT DIŞI GÜNDEM
09.00 – İngiltere
-
Mayıs ayı verileri açıklanacak:
-
GSYH (Büyüme verisi)
-
Sanayi Üretimi
-
Hizmet Üretimi
-
İnşaat Üretimi
-
Dış Ticaret Verileri
-
09.45 – Fransa
-
Haziran ayı nihai tüketici fiyat endeksi (TÜFE) açıklanacak.
10.00 – İsviçre
-
SECO, tüketici güven endeksi verisini yayımlayacak.
14.30 – İtalya / Roma
-
ECB Yönetim Kurulu Üyesi Piero Cipollone, URC2025 Ukrayna Yeniden Yapılanma Konferansı kapsamında
"Ukrayna Finansal Sektörünün Avrupa İç Pazarına Entegrasyonu" başlıklı panelde konuşacak.
15.00 –
-
Meksika: Mayıs ayı sanayi üretimi verisi
-
Brezilya: Hizmet sektörü aktivitesi verisi
15.30 – Kanada
-
Mayıs ayı inşaat ruhsatları (inşaat onayları)
-
Haziran ayı işgücü istatistikleri
15.45 – Almanya
-
Mayıs ayı cari işlemler dengesi açıklanacak.
20.00 – ABD
-
Baker Hughes tarafından haftalık sondaj kule sayısı raporu yayımlanacak.
22.00 – ABD
-
Haziran ayı federal bütçe verisi açıklanacak.
GÜN BOYU – Malezya / Kuala Lumpur
-
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile ilk yüz yüze görüşmesini gerçekleştirecek.





