Kevin Warsh: Fed’in öncelikli odağı fiyat istikrarı

Fed Başkanı Kevin Warsh, politika faizinin 25 baz puan artırılmasının ardından yaptığı açıklamada enflasyonun uzun süredir yüksek seyrettiğini belirterek gelecek toplantılara ilişkin yönlendirme yapmaktan kaçındı.
ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı. Kararın ardından Fed Başkanı Kevin Warsh basın toplantısı düzenledi.
Warsh, faiz kararının ekonominin güçlendiği bir dönemde alındığını belirterek son aylarda temel göstergelerde iyileşme görüldüğünü söyledi.
Ekonominin dirençli, kredi akışlarının güçlü olduğunu ifade eden Warsh; işsizlik oranının düşük kaldığını, iş ilanları ile çalışma saatlerinin arttığını kaydetti.
Finansal koşulları kısıtlayıcı olarak nitelendirmekte zorlandığını belirten Warsh, bu görüşün FOMC üyelerinin büyük bölümü tarafından paylaşıldığını söyledi. Warsh, faiz artışıyla daha önce uygulanan gevşemenin bir bölümünün geri alındığını ifade etti.
“Enflasyon çok yüksek”
Fed’in iş gücü piyasasına ilişkin hedeflerinin iyi durumda olduğunu söyleyen Warsh, bankanın öncelikli odağının fiyat istikrarı olduğunu vurguladı.
Enflasyonun çok yüksek olduğunu ve uzun süredir bu seviyelerde kaldığını belirten Warsh, yaz aylarında açıklanan verilerin enflasyon görünümünde yeterli iyileşmeye işaret etmediğini söyledi.
Warsh, hem 6 aylık hem de 12 aylık dönemde fiyat artışının yüzde 3’ün üzerinde olduğu çok sayıda kategori bulunduğunu kaydetti.
Temel enflasyonun zamanında yüzde 2 hedefine ilerlediğinden emin olunması gerektiğini vurgulayan Warsh, FOMC’nin mevcut durumda bu koşulun sağlanmadığı sonucuna vardığını aktardı.
Enflasyona yönelik risklerin yukarı yönlü, iş gücü piyasasına ilişkin risklerin ise dengeli olduğunu ifade etti.
Faiz patikasına ilişkin yönlendirme yapmadı
Warsh, tek bir veriye göre hareket etmediklerini belirterek eğilimlerin önem taşıdığını, tekil verilerin ise yanıltıcı olabileceğini söyledi.
“İleriye dönük yönlendirme işiyle uğraşmıyorum.” diyen Warsh, gelecekte alınabilecek faiz kararları hakkında ön yargıda bulunmayacağını vurguladı.
Warsh, mevcut faiz artışını “sağduyulu bir karar” olarak nitelendirirken tarafsız faiz oranının güncel kararlar üzerinde operasyonel bir etkisi olmadığını belirtti.
Tahvil getirilerindeki yükseliş için üç neden sıraladı
Fed Başkanı, tahvil getirilerindeki yükselişin ekonomik güç, sermaye rekabeti ve artan jeopolitik risklerden kaynaklandığını söyledi.
Yapay zekâ alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Warsh, Fed bünyesindeki görev gücünün hazırlayacağı raporu yıl sonuna kadar sunmasını beklediklerini açıkladı.
Warsh, fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için iş gücü piyasasına zarar verilmesinin gerekmediğini de sözlerine ekledi.
Fed Başkanı, Avrupa Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının para politikaları hakkında yorum yapmadı.





