Ekonomi

33 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerine çıktı

33 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerine çıktı

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 2025 yılı ihracat verilerine göre, Türkiye genelinde geçen yıl 33 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerine çıktı, 46 ilde ise ihracat artışı kaydedildi. Böylece ihracatını 1 milyar doların üzerine taşıyan il sayısı bir önceki yıla göre iki artmış oldu.

Aralık ayında en fazla ihracat yapan il 5 milyar 688 milyon dolarla İstanbul oldu. İstanbul’un ihracatı yıllık bazda yüzde 13,9 artarken, Kocaeli 3 milyar 6 milyon dolarla ikinci, İzmir ise 1 milyar 981 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Kocaeli’nin ihracatı yüzde 0,3, İzmir’in ihracatı ise yüzde 8,2 geriledi.

İstanbul’da en yüksek ihracat kalemi kıymetli veya yarı kıymetli taşlar olurken, bunu hava taşıtları ile kazan ve makineler izledi. Kocaeli’de motorlu kara taşıtları ilk sırada yer alırken, İzmir’de mineral yakıtlar ve yağlar en fazla ihracat yapılan ürün grubu oldu.

Ülke bazında bakıldığında İstanbul en fazla ihracatı Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Kocaeli İngiltere’ye, İzmir ise Almanya’ya gerçekleştirdi.

2024 yılında 31 olan 1 milyar dolar üzeri ihracat yapan il sayısı, 2025’te Bolu ve Giresun’un da eklenmesiyle 33’e yükselirken, Türkiye genelinde 46 il ihracatını artırmayı başardı.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar