Ekonomi

ABD Hazine Bakanı Bessent'ten gümrük vergisi tehdidi!

ABD Hazine Bakanı Bessent'ten gümrük vergisi tehdidi!

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Başkan Donald Trump yönetiminin ticaret ortaklarına gönderdiği mektuplarla, anlaşma sağlanamayan ülkeler için 2 Nisan'da duyurulan gümrük vergilerinin 1 Ağustos'ta yürürlüğe gireceğini belirtti. Bessent, bu durumun anlaşmaya yanaşmayan ülkeler için bir "bumerang" gibi döneceğini ifade etti.

Bessent, pazar günü yaptığı açıklamada, "Başkan Trump, bazı ticaret ortaklarımıza mektuplar gönderecek. Eğer süreci ilerletmezseniz, 1 Ağustos'ta 2 Nisan tarifesine bumerang gibi geri döneceksiniz" dedi. Bessent, 1 Ağustos'un yeni bir tarifeye geçiş tarihi olduğu iddiasını reddederken, bu tarihin ticaret ortaklarına tarifeleri yeniden müzakere etmek için ek süre tanıyabileceğini belirtti.

Trump'ın 90 Günlük Ertelemesi Sona Eriyor

 

Trump, nisan ayında, büyük ticaret ortakları için açıkladığı yüksek tarifelere 90 günlük bir ara verdiğini duyurmuştu. Bu erteleme, 7 Temmuz Pazartesi günü sona eriyor. Bu durum, yatırımcılar ve ABD'nin ticaret ortakları arasında endişelere yol açıyor.

Bessent'in açıklamaları, Trump'ın geçen hafta yaptığı, yönetimin yaklaşık bir düzine ticaret ortağına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak tarife oranlarını bildiren mektuplar göndereceğini söylemesinin ardından geldi. Trump, cuma günü gazetecilere, "1 Ağustos'ta ödemeye başlayacaklar. Para 1 Ağustos'ta Amerika'ya akmaya başlayacak, neredeyse her durumda" ifadelerini kullanmıştı.

Çarşamba gününden önce herhangi bir anlaşmaya yakın olup olmadıkları sorulduğunda Bessent, yakında yeni ticaret anlaşmalarının duyurulabileceğini ima ederek, "Önümüzdeki birkaç gün içinde birkaç büyük duyuru beklerim" dedi.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar