Ekonomi

Alman şirketleri için yurt dışında iş yapmak giderek zorlaşıyor

Alman şirketleri için yurt dışında iş yapmak giderek zorlaşıyor

Jeopolitik riskler, ticari engeller ve küresel ekonomideki yavaşlama, Alman şirketlerinin yurt dışında iş yapmalarını zorlaştırıyor. Almanya'daki 2600 şirketin katıldığı bir ankete göre, Alman şirketlerinin büyük bir kısmı yurt dışında karşılaştıkları ticari engeller nedeniyle endişeli.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), şirketlerin son 12 ay içinde artan ticari engellerle karşılaştığını bildirdi. Yurt dışında faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 58'i, bu engellerin geçmiş yıllara göre arttığını belirtti. Bu oran, 2012'den sonra kaydedilen en yüksek ikinci rakam. Geçen yıl ise bu oran yüzde 61 olarak kaydedilmişti.

Zorlaştırıcı Etkenler: Sertifikasyon, Güvenlik ve Gümrük Tarifeleri

Alman şirketlerinin yüzde 59'u yerel sertifikasyon gerekliliklerinden, yüzde 45'i ise artan güvenlik düzenlemeleri, şeffaf olmayan mevzuatlar ve yüksek gümrük tarifelerinden şikayet ediyor. Bu faktörler, şirketlerin planlama yapmalarını zorlaştırıyor ve maliyetleri artırıyor.

ABD'nin Ticaret Politikası ve Korumacılık Endişesi

Anketin sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 70'i ABD'nin ticaret politikasının işlerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Şirketlerin yüzde 23'ü dış ticaretin bu yıl zayıflayacağını, yüzde 15'i ise toparlanmasını bekliyor. DIHK Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, özellikle ABD'deki korumacı ticaret politikalarına dikkat çekerek, "Washington'dan gelen korumacı sinyaller, Alman şirketleri için büyük endişe oluşturuyor," şeklinde bir açıklama yaptı.

Rekabetin Artması ve Uluslararası Ticaretin Zorlaşması

Treier, Alman şirketlerinin uluslararası pazarlarda şiddetli ve haksız rekabetle karşılaştığını belirterek, Almanya ve Avrupa'daki düzenlemelerin uluslararası ticareti zorlaştırdığına dikkat çekti. "Alman şirketlerin, pazar fırsatlarını açacak net çerçeve koşullarına acilen ihtiyaçları var," diyen Treier, dış ticaretin önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Bürokrasinin Artışı ve Küresel Ortam

Treier, küresel ticaretin yeterince zorlayıcı olduğuna dikkat çekerek, daha fazla bürokrasiyi kaldıramayacaklarını ifade etti. Şirketlerin yurt içinde değer yaratma yükünü hafifletmezse, uluslararası alanda zemin kaybetmeye devam edeceklerini belirtti.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar