Almanya'da makine siparişleri mayısta geriledi

Almanya'da makine ve tesis üreticilerinin siparişleri, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre reel bazda yüzde 1 geriledi.
Alman Makine ve Tesis İmalatçıları Birliği'nin (VDMA) verilerine göre, yurt içi siparişler mayısta yüzde 3 azalırken, yurt dışı siparişler yüzde 1 arttı.
Yurt dışı siparişlerde euro bölgesinden gelen siparişler yıllık bazda yüzde 21 gerilerken, euro bölgesi dışındaki ülkelerden alınan siparişler yüzde 11 artış gösterdi.
Yatırımlarda belirgin toparlanma bekleniyor
VDMA Başekonomisti Johannes Gernandt, makine ve tesis yatırımlarında henüz belirgin bir toparlanma görülmediğini belirterek, bazı bölgelerde ve müşteri sektörlerinde talebin artsa da küresel krizlere ve hammadde tedarikindeki olası aksamalara yönelik endişelerin yüksek seviyesini koruduğunu ifade etti.
Gernandt, bu nedenle sektörün yeni bir büyüme ivmesi yakalayamadığını kaydetti.
Reform çağrısı
Gernandt, Almanya'da bu yıl yalnızca bir ayda yurt içi sipariş artışı görüldüğünü, bunun da tek seferlik etkilerden kaynaklandığını belirterek, hükümetin işletmeler üzerindeki yükü hafifletecek reformları gecikmeden hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı.
Mart-mayıs döneminde ise yurt içi siparişler yüzde 3, yurt dışı siparişler yüzde 13 artış kaydetti. Bu dönemde euro bölgesi dışındaki ülkelerden gelen siparişler yüzde 22 yükselirken, euro bölgesinden gelen siparişler yüzde 8 geriledi.





