Bakan Şimşek: Türkiye, makro ekonomik temelleriyle pozitif ayrışacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel belirsizliklere rağmen Türkiye’nin güçlü ekonomik temelleri ve reform programıyla pozitif ayrıştığını belirterek, “Türkiye bu noktada pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor.” dedi.
Palandöken Ekonomi Forumu’na video mesaj gönderen Şimşek, dünyanın ticaret savaşları, yapay zekâ, yaşlanan nüfus ve iklim krizi gibi yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Şimşek, Türkiye'nin bu konjonktürde güçlü yönleriyle öne çıktığını vurguladı.
“Dış Kırılganlıklar Azaldı, Direnç Arttı”
Mayıs 2023’te başlatılan istikrar ve reform programı sayesinde dış kırılganlıkların azaldığını ifade eden Şimşek, “Şoklara karşı direncimizi artırdık, makro finansal istikrarı güçlendirdik” dedi.
“Türkiye Korumacı Politikalar Karşısında Dayanıklı”
Dış ticaretin büyük ölçüde dost ülkelerle yapıldığını, AB dahil 54 ülkeyle serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu söyleyen Şimşek, bu durumun Türkiye’yi küresel parçalanmalara karşı daha dirençli hale getirdiğini vurguladı.
“Hizmet ve Sanayi İhracatında Lider Konumdayız”
Turizm, müteahhitlik ve eğitim gibi alanlarda güçlü ihracat kapasitesine sahip olan Türkiye’nin, aynı zamanda bölgenin sanayi üretim üssü olduğunu kaydeden Şimşek, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu projelerine özel önem atfetti.
“Borçluluk Seviyemiz Düşük, Potansiyelimiz Yüksek”
Türkiye'nin toplam borcunun milli gelirin %93’ü seviyesinde olduğunu belirten Bakan, bu oranın benzer ülkelerde %245 olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin yatırımcı ilgisini çekecek güçlü temellere sahip olduğunu söyledi.
“Dijitalleşme ve Yapay Zekâ Yatırımları Artacak”
Türkiye'nin genç ve nitelikli insan kaynağına sahip olduğunu vurgulayan Şimşek, yapay zekâ ve ileri teknolojilere öncelik verildiğini, fiber altyapıdan 5G yatırımlarına kadar dijitalleşme alanında ciddi adımlar atılacağını duyurdu.
“Cari Açık Azalıyor, Enflasyon Geriliyor”
2023 Mayıs’ta 55 milyar doları aşan cari açığın 2025 Şubat itibarıyla 12,8 milyar dolara gerilediğini belirten Şimşek, “Altın hariç cari fazlaya geçtik” dedi. Mart enflasyonunun ise %38,1’e düştüğünü açıkladı.
“İstihdam Artıyor, Yapısal Reformlar Hızlanıyor”
Son dönemde yaklaşık 1 milyon kişiye yeni istihdam sağlandığını açıklayan Şimşek, “Yatırımcılar kısa vadeli dalgalanmaların ötesine bakacak. Türkiye, güçlü hikayesiyle öne çıkacak” diye konuştu.





