BofA Çin tahminini açıkladı:: Enflasyon artıyor, tüketim zayıf kalıyor

Çin ekonomisinde ağustos verileri için enflasyon ve dış ticarette yükseliş bekleniyor. Buna karşılık iç tüketimdeki zayıflığın devam edeceği tahmin ediliyor. BofA Securities, özellikle gıda fiyatlarının tüketici enflasyonunu yukarı taşımasını öngörüyor. Bununla birlikte otomobil ve beyaz eşya talebindeki görünüm tüketim tarafını baskılıyor.
BofA Securities, Çin'de yıllık tüketici enflasyonunun ağustosta yüzde 0,7'ye yükselmesini bekliyor.
Çin enflasyonunda gıda fiyatları öne çıkıyor
Çin'de tüketici fiyatları temmuz ayında yıllık yüzde 0,5 artmıştı. Ancak ağustos için yüzde 0,7 yükseliş tahmin ediliyor.
Bunun yanı sıra olumlu baz etkisinin enflasyonu desteklemesi bekleniyor. Gıda fiyatları ise artışın temel unsurları arasında gösteriliyor.
Olumsuz hava koşulları sebze arzını etkiledi. Bu nedenle sebze fiyatlarının aylık yüzde 6,6 arttığı tahmin ediliyor. Ayrıca domuz eti fiyatlarında da yükseliş bekleniyor.
Çin ihracatında güçlü artış bekleniyor
Dış ticaret tarafında ise güçlü görünümün ağustosta sürmesi bekleniyor. Özellikle çip ve otomobil sevkiyatları ihracatı destekliyor.
Buna göre dolar bazında ihracatın yıllık yüzde 25 artacağı tahmin ediliyor. Temmuz ayında artış yüzde 23,9 seviyesindeydi.
İthalat artışının ise yüzde 27,5'ten yüzde 26'ya gerilemesi bekleniyor. Teknoloji ürünlerindeki güçlü talep ithalatı destekliyor. Buna karşılık ham petrol girişlerindeki düşüş ivmeyi sınırlıyor.
Çin'de tüketim zayıf kalabilir
İç tüketim tarafında ise daha sınırlı bir görünüm öne çıkıyor. Perakende satışların ağustosta yıllık yalnızca yüzde 0,6 artması bekleniyor.
Çin'de otomobil satış hacminin yıllık yüzde 19 gerilemesi tüketimdeki zayıflığın sürdüğüne işaret etti.
Ayrıca beyaz eşya talebindeki baskı devam etti. Hizmet sektörü PMI verisi de 49,3 seviyesinde kaldı.
Böylece tüketici güveni ve isteğe bağlı harcamalarda belirgin toparlanma görülmedi.





