Ekonomi

ECB Üyesi Rehn: Çekirdek enflasyon, %2 hedefiyle uyumlu seyrediyor

ECB Üyesi Rehn: Çekirdek enflasyon, %2 hedefiyle uyumlu seyrediyor

ECB üyesi ve Finlandiya MB Başkanı Olli Rehn, Avrupa'nın Ukrayna'yı desteklemek ve aynı zamanda kendi savunmasını güçlendirmek amacıyla, büyük kamu açıklarına rağmen kıtada güvenliği arttırmak için ortak Avrupa çözümlerini benimsemesi gerektiğini söyledi.

Rehn'in açıklamaları, Avrupa Birliği maliye bakanlarının yeni ortak borçlanma, mevcut AB fonları ve Avrupa Yatırım Bankası'nın daha büyük bir rol üstlenmesi yoluyla savunma harcamalarının nasıl karşılanacağını görüşmeye başladıkları sırada geldi.

Daha fazla ulusal harcama için alan sağlamak üzere AB mali kurallarının nasıl değiştirileceğini tartışmaları bekleniyor.

Rehn yaptığı açıklamada, “AB üyesi ülkelerin kamu açıklarının zaten büyük olduğu bir dönemde savunma yatırımlarının arttırılması gerekiyor” dedi ve ortak Avrupa çözümlerine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

ABD'NİN TARİFELERİ KÜRESEL ÜRETİMİ %0,5’TEN FAZLA AZALTABİLİR

ECB politika yapıcılarından Rehn, Finlandiya Merkez Bankası'nın tahminlerinin, ABD'nin AB ülkelerine ve Çin'e uyguladığı ithalat tarifelerinin küresel üretimi bu yıl ve 2026'da %0,5'ten fazla azaltabileceğini gösterdiğini söyledi.

“Eurosystem'in ortak tahminine göre enflasyonun 2025 yılında %2.3, 2026 yılında ise %1.9 olması bekleniyor. Çekirdek enflasyon göstergeleri de enflasyonun %2'lik hedefle sürdürülebilir bir şekilde uyumlu olacağına işaret ediyor” diyen Rehn, ECB'nin herhangi bir faiz patikasına bağlı olmadığını vurguladı.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar