ECB’den yeni faiz indirimi sinyali
ECB üyesi ve Finlandiya MB Başkanı Olli Rehn, ticari belirsizliğin kısa vadede Avrupa ekonomisi üzerinde baskı yarattığını ve savunma yatırımlarından gelecek herhangi bir desteğin daha sonraya kalacağını, dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi gerekebileceğini söyledi. Rehn, “Ticaret politikasıyla ilgili olarak, yaygın belirsizlik nedeniyle etki oldukça ani.

ECB üyesi ve Finlandiya MB Başkanı Olli Rehn, ticari belirsizliğin kısa vadede Avrupa ekonomisi üzerinde baskı yarattığını ve savunma yatırımlarından gelecek herhangi bir desteğin daha sonraya kalacağını, dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi gerekebileceğini söyledi.
Rehn, “Ticaret politikasıyla ilgili olarak, yaygın belirsizlik nedeniyle etki oldukça ani. Artan gümrük tarifeleri, ekonomi uyum sağlamadan önce büyüme üzerinde baskı yaratacaktır” dedi.
Rehn, Avrupa'nın kıtanın güvenlik düzenindeki bir değişimin ortasında savunma harcamalarını artırma çabasının bu arada GSYH'yi artıracağını söyledi. Ancak bunun biraz zaman alacağını söyledi.
Rehn, “Avrupa hakkında iyimser bir görüşe sahip olsaydık, hem Avrupa düzeyinde hem de üye devletler düzeyinde savunmaya yatırım yapma kararlarının hızlı bir şekilde alınması ve uygulanması sayesinde büyüme üzerinde hızlı bir etki olurdu. Ancak uygulamada genellikle gecikmeler oluyor. Dolayısıyla savunma üzerindeki etkisi daha ziyade orta vadede olacaktır. Enflasyon üzerinde bir miktar yukarı yönlü etkisi olması muhtemeldir. Yani farklı yönlere giden etkilerimiz var” diye konuştu.
ECB'nin yönetim konseyinin kararlarını toplantı toplantı aldığını vurgulayan Rehn, "Ancak işaretler zayıf büyümeye ve enflasyonda aşağı yönlü bir gidişata işaret etmeye devam ederse,ECB faiz oranlarını daha da düşürecek" dedi.





