IMF: Suriye'nin yeni ekonomi yönetimiyle faydalı görüşmeler yapıldı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Suriye'nin yeni ekonomi yönetimiyle yürütülen temasların “faydalı” geçtiğini açıkladı. IMF, Suriye'nin ekonomik toparlanma sürecine uluslararası toplumla birlikte destek vermeye hazır olduğunu bildirdi.
IMF Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin yeni ekonomi yönetimiyle yapılan görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Kozack, Suriye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini ve IMF personelinin ekonomik rehabilitasyona katkı sunmak amacıyla uluslararası toplumun çabalarını desteklemeye hazırlandığını ifade etti.
"Ekonomik rehabilitasyon için destek vermeye hazırız"
Suriye’nin yeni ekonomi yönetimiyle yapılan temasların verimli geçtiğini kaydeden Kozack, IMF personelinin ülke ekonomisini yeniden anlamaya yönelik çalışmalara başladığını belirtti. Bu sürecin, Suriyeli yetkililer ve diğer paydaşlarla koordinasyon içinde sürdürüldüğünü söyledi.
2009'dan bu yana ilk kapsamlı temas
IMF’nin Suriye ile son 4. Madde konsültasyonunu 2009 yılında gerçekleştirdiğini hatırlatan Kozack, ülkenin ekonomik kurumlarının yeniden inşası için ciddi dış desteğe ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Kozack: "Uzmanlık alanlarımızda tavsiyeler sunmaya ve iyi önceliklendirilmiş teknik yardım sağlamaya hazırız." dedi.
Yaptırımların kaldırılması sürece katkı sağlayabilir
ABD ve AB'nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma ihtimaline ilişkin bir soruya yanıt veren Kozack, bu konunun IMF üye devletleri arasında alınacak siyasi bir karar olduğunu vurguladı. Ancak, yaptırımların kaldırılmasının Suriye’nin ekonomik zorluklarının aşılmasına ve yeniden inşa sürecine katkı sağlayabileceğini de sözlerine ekledi.
"Suriye ile yakın temas halindeyiz"
IMF Sözcüsü, Suriyeli yetkililerle yakın temas içinde olduklarını ve yetkileri çerçevesinde ülkeye nasıl en etkili şekilde destek olabileceklerini değerlendirdiklerini söyledi.





