İsviçre-ABD Ticaret Odası CEO'su: %39'luk gümrük vergisi "hayal kırıklığı"

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsviçre'ye %39'luk gümrük vergisi uygulama kararının ardından, İsviçre-Amerika Ticaret Odası CEO'su Rahul Sahgal bu gelişmeyi "hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi. Sahgal, iki ülke arasında yapılan müzakerelere rağmen bu kararın alınmasının kendilerini şaşırttığını belirtti.
Sahgal, İsviçre'nin çeşitli ABD kurumları ve yetkilileriyle çok sayıda görüşme yaptığını ve bir anlaşmaya yakın olduklarını düşündüklerini ifade etti. Bu nedenle %39 gibi yüksek bir tarife oranıyla karşı karşıya kalmalarını "çok hayal kırıcı" bulduğunu söyledi. Ancak, kararın son nokta olmadığını ve müzakerelerin devam etmesini umduğunu da ekledi.
Ticaret Açığı ve Yanıltıcı Beklentiler
Sahgal, yüksek vergi oranının arkasındaki asıl nedenin, ABD'nin İsviçre ile olan 38,5 milyar dolarlık mal ticareti açığı olduğunu söyledi. Ancak, bu ticaret açığının kapatılmasının İsviçre'nin ABD'ye kıyasla çok daha küçük bir ülke olması nedeniyle neredeyse imkansız olduğunu vurguladı. "Her İsviçreli her gün bir şişe burbon içip bir biftek yese ve bir Harley Davidson satın alsa bile, mal ticaretini dengeleyemeyiz," diyerek durumun mantıksızlığını örnekledi.





