Kredi kuruluşlarının nakdi kredileri 20 trilyon TL’ye yaklaştı

Türkiye'deki kredi kuruluşları tarafından kullandırılan nakdi krediler, mayıs 2025 itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 artarak 19 trilyon 912 milyar TL'ye (yaklaşık 20 trilyon TL) ulaştı. Bu önemli artış, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin yayımladığı raporda yer aldı.
Rapora göre, nakdi kredilerin büyük çoğunluğu bankalar (19 trilyon 185 milyar TL) tarafından kullandırılırken, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin payı daha düşük kaldı.
Tasfiye olunacak alacaklar (takipteki krediler) ise mayıs 2025 itibarıyla 513 milyar TL oldu. Bu rakamın yüzde 490 milyar TL'si bankalara ait. Takipteki kredilerin toplam kredilere oranı, bir önceki yıla göre 0,6 puan artarak yüzde 2,5'e yükseldi.
Sektörel Krediler ve Odak Noktaları
Ticari krediler yüzde 39 artışla 15,3 trilyon TL'ye ulaşarak toplam kredilerin yüzde 77'sini oluşturdu. Ticari krediler içinde imalat sanayi yüzde 32 ile en yüksek paya sahip sektör olurken, onu toptan ve perakende ticaret sektörü izledi.
Yabancı para (YP) krediler yüzde 53 artarak 7 trilyon 487 milyar TL'ye yükselirken, TL kredilerdeki artış yüzde 28 ile 7 trilyon 780 milyar TL oldu. YP kredilerin nakdi krediler içindeki payı yüzde 49 seviyesinde gerçekleşti. Enerji sektörü, yüzde 84 ile yabancı para nakdi kredilerin toplam nakdi krediler içindeki en yüksek paya sahip sektörü oldu. Tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek sektör ise yüzde 4,9 ile inşaat sektörü olarak kaydedildi.
Bireysel Krediler ve Kullanım Alanları
Bireysel krediler, yüzde 45 artarak 4,6 trilyon TL'yi aştı. Bu kredilerin yüzde 99'u bankalar tarafından kullandırılırken, yüzde 49'unu kredi kartları, yüzde 25'ini ihtiyaç kredileri, yüzde 13'ünü konut kredileri ve yüzde 2'sini taşıt kredileri oluşturdu. Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşti.
Bireysel kredi kullanan müşteri sayısı son bir yılda yaklaşık 1,7 milyon kişi artarak 42,4 milyona ulaştı. Ortalama kredi bakiyesi ise 110 bin TL oldu. Mayıs ayında 207 bin kişi ilk defa kredili mevduat hesabı, 192 bin kişi ilk defa kredi kartı kullandı.
Bireysel kredi kartı limit kullanım oranı yüzde 22 olarak belirlenirken, toplam 9,9 trilyon TL'lik limitin kullanım oranı bu seviyede kaldı.
İller Bazında Kredi Kullanımı
Mayıs 2025 itibarıyla İstanbul yüzde 27, Ankara yüzde 10 ve İzmir yüzde 7'lik bireysel kredi payına sahip oldu. Son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan iller ise Tunceli, Kahramanmaraş ve Adıyaman olarak kaydedildi.





